Un TC dividit rebutja el recurs d'empara de Junqueras i Romeva per la sentència de l'1-O

Dolors Bassa i Joaquim Forn són els dos últims polítics que esperen la decisió del Tribunal Constitucional, pas indispensable per recórrer a Europa

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional ha rebutjat, amb divisió, el recurs d'empara d'Oriol Junqueras i Raül Romeva contra la sentència del procés. Hi ha hagut tres vots particulars dels nou emesos.

El text complet, d'unes 600 pàgines, es coneixerà aquest dijous. A la pràctica, això significa que tots dos exmembres del govern podran picar la porta de la justícia europea.

Els primers recursos que es van resoldre, que van ser els dels condemnats per desobediència, es van rebutjar per unanimitat. Però, un cop es va entrar en les sentències per sedició, la unanimitat es va trencar i es van rebutjar amb dos vots contraris, que ara s'han ampliat a causa de la incorporació de nous magistrats progressistes.

En les pròximes hores, el Constitucional ha de resoldre els recursos de Bassa i Forn. Són els últims que quedaven pendents.

A Junqueras i Romeva la Sala Penal del Tribunal Suprem els va condemnar a penes de 13 i 12 anys de presó i inhabilitació absoluta, respectivament, com a autors d'un delicte de sedició i un delicte de malversació de cabals públics.

Els acusats per l'1-O en la primera vista del judici al Tribunal Suprem
Els acusats per l'1-O en la primera vista del judici al Tribunal Suprem (ACN)

Tancar la carpeta

El Tribunal Constitucional s'ha proposat tancar la carpeta dels recursos del procés, i aquesta vegada, ho fa més dividit que mai.

Això passa perquè hi ha un magistrat malalt, dos que no poden participar en la votació, i perquè el novembre passat van entrar al tribunal 4 nous magistrats, que faran que canviïn les coses.

En el ple d'aquesta setmana hi havia sobre la taula el recurs de Junqueras i Romeva, i també els de Dolors Bassa i Joaquim Forn. La d'Oriol Junqueras serà la sentència més llarga de totes.

El president d'Esquerra va ser l'acusat amb una condemna més alta, 13 anys de presó, i la redacció de la seva sentència ha correspost al president del tribunal, el conservador Pedro González-Trevijano.

El primer recurs d'empara que va resoldre el tribunal, el febrer de l'any passat, va ser el de Meritxell Borràs. Hi va haver unanimitat, com amb la resta dels condemnats per desobediència.

Els problemes van començar tres mesos després, amb els recursos d'empara de Josep Rull i Jordi Turull, quan dos dels magistrats progressistes, Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer, van formular vots particulars per discrepar de la majoria. És el mateix que han mantingut per a la resta de condemnats.

Aquesta vegada haurien tornat a fer el mateix i s'hi hauria afegit algun dels 4 nous magistrats que van entrar al novembre.

 

ARXIVAT A:
JudicialProcés catalàOriol JunquerasTribunal Constitucional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut