Persones sotmeses als Protocols de Protecció a Migrants tornant a Mèxic després de fer tràmits, aquest dijous a Ciudad Juárez, a Mèxic (Reuters)

Un Suprem dels EUA dividit dona la raó a Biden contra la política migratòria de Trump

Ha avalat per 5 vots a 4 la derogació del programa que obligava els sol·licitants d'asil a viure en campaments a Mèxic mentre es tramitaven els seus expedients

Josep Maria Camps Collet

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha sentenciat aquest dijous a favor de Joe Biden en el litigi que mantenia amb dos estats republicans per mantenir el programa anomenat "Queda't a Mèxic".

Aquest programa, aprovat per l'administració Trump el 2018 i que va entrar en vigor el 2019, va obligar els que demanaven asil per entrar als EUA a quedar-se a la frontera mexicana esperant que es resolgués el seu cas.


68.000 persones en campaments a Mèxic

Es calcula que en el temps que ha estat en vigor el "Queda't a Mèxic" unes 68.000 persones han hagut de viure en campaments a la frontera de Mèxic.

Tot just va assumir el poder, el gener del 2021, Biden va signar 17 decrets, un dels quals era per derogar aquest programa, i ara un Tribunal Suprem força dividit li ha donat la raó: 5 membres han votat a favor, i 4 han votat en contra.

La decisió, però, no valora ni censura el programa impulsat per Donald Trump, sinó que valida el dret de Biden de derogar-lo, sentenciant que s'ajusta a dret.


Texas, en contra

Van ser els fiscals de Texas i Missouri els que van aconseguir que un jutge federal de Texas ordenés restablir el programa a aquest estat, que té gairebé la meitat de la frontera dels EUA amb Mèxic.

Des de llavors l'administració Biden ha intentat dues vegades més derogar-lo, però li han tombat les dues vegades i el desembre es va veure obligat a tornar a activar-lo.

 

"Protocols de protecció a migrants"

Aquest programa es deia de fet "Protocols de protecció a migrants", i va invocar una llei de 1996 per la qual es podien retornar alguns migrants procedents de Mèxic mentre s'estudiava els seus casos.

Els fiscals de Texas i Missouri van argumentar que era necessari mantenir el programa assegurant que als Estats Units no hi ha lloc per allotjar-los durant els tràmits.

El govern de Biden va contraargumentar que s'havia de derogar per raons humanitàries, perquè als campaments hi ha hagut segrestos i atacs a migrants.

Després de l'avortament i les armes

És una decisió que arriba després que fa una setmana el mateix Tribunal Suprem va emetre dues sentències molt contestades pels demòcrates i que han suposat la fi del dret a l'avortament i l'aval a portar armes arreu.

Va ser la constatació que la majoria conservadora del tribunal, que va aprovar-les totes dues per 6 vots a 3, està decidida a influir profundament en la política del país a favor dels seus postulats.

El resultat de la votació de la sentència sobre el "Queda't a Mèxic" mostra, però, que la separació entre conservadors i progressistes no és tan nítida i inamovible com semblava.

El cert és que han emès aquesta sentència l'últim dia de l'actual mandat de nou mesos, cosa que evidencia que, almenys en aquest cas, el debat ha estat considerable.

 

 

ARXIVAT A:
MigracionsEstats UnitsTrump Joe Biden
Anar al contingut