Boris Romantstxenco, en una imatge al memorial de Buchenwald (Memorial de Buchenwald))
Khàrkiv

Un supervivent de quatre camps de concentració nazis mor en un bombardeig a Khàrkiv

Boris Romantstxenco, de 96 anys, va morir divendres en un atac de l'exèrcit rus a l'edifici on vivia

Actualitzat

Boris Romantstxenco, ucraïnès de 96 anys supervivent del camp de concentració de Buchenwald, ha mort a conseqüència d'un bombardeig rus sobre la ciutat de Khàrkiv, a l'est d'Ucraïna.

Divendres passat, Romantstxenco va morir després que un bombardeig rus destruís l'immoble de diverses plantes on vivia. Estava malalt i feia anys que vivia sol i pràcticament no sortia de casa, segons explica l'agència France Presse citant l'associació caritativa Maximilià Kolbe. L'apartament de Romantstxenco, a la vuitena planta de l'edifici, va quedar completament cremat.

Ho ha anunciat el memorial de Buchenwald en un missatge a les xarxes socials:

En un text a la seva pàgina web, el memorial anuncia "amb horror" la mort de Romantstxenco, a qui qualifica d'"amic proper" i en fa una breu nota biogràfica.

Nascut a Bondari, prop de Sumi, el 20 de gener del 1926 i, als 16 anys, va ser deportat a la ciutat alemanya de Dortmund, on va fer treballs forçats. Va intentar escapar-se, però el van detenir i el van enviar al camp de concentració de Buchenwald el gener del 1943.

Durant la Segona Guerra Mundial, també va estar als camps de Peenemünde, Mittelbau i Bergen-Belsen. Abans de tornar a Ucraïna, Romantstxenco va servir diversos anys en l'exèrcit soviètic desplegat a l'Alemanya de l'est.

Durant molts anys va ser vicepresident per a Ucraïna del Comitè Internacional Buchenwald-Dora. L'associació recorda que, l'any 2015, Romantstxenco va pronunciar en rus el jurament de Buchenwald a l'antic camp de concentració: "La construccíó d'un nou món de pau i llibertat és el nostre ideal".

El memorial de Buchenwald assegura que la mort de Romantstxenco demostra "com d'amenaçadora és la guerra a Ucraïna per als supervivents dels camps de concentració".

Juntament amb altres fundacions de camps de concentració, Buchenwald ha creat una xarxa d'ajuda per a les víctimes del nazisme ucraïneses. El memorial demana donacions de medicaments i aliments, a més d'ajuda per als supervivents de camps de concentració que han marxat del país.

Bombardeig a la ciutat ucraïnesa de Khàrkiv, aquest divendres
Bombardeig a la ciutat ucraïnesa de Khàrkiv, aquest divendres (Reuters/Oleksandr Lapshyn)

"Va sobreviure a Hitler, assassinat per Putin"

El ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, s'ha fet eco de la notícia en un tuit:

"Boris Romantstxenco, de 96 anys, va sobreviure a quatre camps de concentració nazis: Buchenwald, Peenemünde, Mittelbau-Dora, Bergen-Belsen. Va viure la vida tranquil·lament a Khàrkiv fins fa poc. Divendres passat, una bomba russa va impactar a casa seva i el va matar. Un crim inexpressable. Va sobreviure a Hitler, assassinat per Putin"


Des que va començar la invasió d'Ucraïna, Khàrkiv ha estat una de les ciutats on més s'hi han acarnissat els atacs de l'exèrcit rus.

 

ARXIVAT A:
HolocaustSegona Guerra MundialUcraïnaRússia
Anar al contingut