Els bessons Julen i Liam van ser operats en la divuitena setmana de gestació
Els bessons Julen i Liam van ser operats en la divuitena setmana de gestació
Barcelona

Un sistema pioner al món amb 3D permet operar el fetus amb màxima precisió

L'han creat el consorci del Clínic i Sant Joan de Déu i enginyers de la Universitat Pompeu Fabra permet orientar-se millor als cirurgians per operar dins del ventre de la mare

Laura GalanActualitzat

El consorci entre el Clínic i Sant Joan de Déu en l'àmbit de l'obstetrícia i ginecologia, BCNatal, és pioner en el món de la cirurgia fetal.

Ara, amb la cooperació dels enginyers de la UPF, han fet un pas més desenvolupant un sistema de navegació en tres dimensions per operar els fetus amb més seguretat.

La nova tècnica permet veure la placenta en 3 dimensions mentre s'opera i, des del gener, ja han fet 20 intervencions amb aquest sistema.

Fins ara, l'equip de cirurgia només disposava de l'ecografia per guiar l'entrada a l'úter i el moviment dels estris quirúrgics fins al fetus, mentre que aquest nou sistema li proporciona més precisió i escurça la durada de la intervenció.

 

Una d'elles és la dels bessons Julen i Liam. Van ser operats dins de l'úter de la mare quan estaven en les 18 setmanes de gestació.

Compartien placenta, i com passa en gairebé un 15% dels casos, tenien la síndrome fetofetal: un d'ells passava sang a l'altre de forma constant.

Quan passa això, si no s'intervé, gairebé en un 100% dels casos moren els dos. L'operació va ser d'urgència i extremadament complexa.

Tenien la mida d'un pam i estaven flotant en un líquid. Depenia d'un mil·límetre que la intervenció acabés en èxit o no.
 

Elisenda Eixarch, investigadora de BCNatal, explica la importància de conèixer cada pacient en concret i la seva placenta.

"En la cirurgia fetal cada pacient és diferent. Totes les placentes que nosaltres veiem, o les pacients, tenen la placenta diferent, o està col·locada en un lloc diferent, amb la qual cosa, cada cas és únic."

Per això, 24 hores abans de l'operació, es fa un mapa en tres dimensions de la placenta.

 

Professionals del consorci format per de Sant Joan de Déu i l'Hospital Clínic, juntament amb la Universitat Pompeu Fabra, han desenvolupat aquest navegador quirúrgic únic al món, a partir de complexos algoritmes i fórmules matemàtiques.

Miguel Ángel González Ballester, investigador ICREA i coordinador del projecte a la UPF, explica que els permet actuar amb més seguretat i precisió.

"El nou GPS quirúrgic ajuda el cirurgià a guiar-se al quiròfan i també a identificar el millor punt d'entrada, la situació exacta de l'inici dels cordons umbilicals i els vasos sanguinis de la placenta, perquè es pugui completar la cirurgia amb més facilitat i probabilitat d'èxit."

El director de BCNatal, Eduard Gratacós, ho compara amb un GPS i un avió.

"És com tenir un GPS que m'està detallant en tot moment aquest mapa tridimensional que jo he creat. He creat un joc d'ordinador en què m'estic movent i sé on soc. A l'avió li hem afegit un sistema de navegació de molta seguretat. Ja no només depèn del fet que el pilot sigui molt experimentat per aterrar quan hi ha boira."

I el director de l'Hospital Sant Joan de Déu, Miquel Pons, ho veu com un videojoc personalitzat.

"Imagina't que l'úter és com una piscina molt petita. Jo faig una ressonància magnètica i ho veus en fotos de dues dimensions. El que fan els enginyers és reconstruir a través d'aquestes fotografies tot un escenari tridimensional. Ells creen un escenari virtual en el qual jo em puc moure. M'estan creant un videojoc només per a aquesta pacient."

 

 

Després de l'operació, l'embaràs de la Melani Bonet Samitier, mare del Julen i el Liam, va seguir amb normalitat. Fa 5 mesos van néixer completament sans i havent canviat el curs de la història de la família.

"La meva besàvia va tenir tres parells de bessons. En va avortar dos. Jo crec que els va passar el mateix, que van tenir una transfusió fetofetal."

Aquest mètode quirúrgic redueix la taxa de mortalitat. De fet, pot garantir la supervivència almenys d'un dels fetus en més del 90% dels casos.

De moment, totes les intervencions que s'han fet amb aquesta tècnica són de transfusió fetofetal, però més endavant també esperen poder-ho utilitzar per a cirurgia de tumors del fetus.

ARXIVAT A:
SalutCiència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut