Un sistema basat en la intel·ligència artificial permet diagnosticar el càncer de pell

Demostrada la seva validesa per diferenciar entre melanomes malignes i altres lesions benignes de la pell. Es podria incorporar a dispositius mòbils, com ara telèfons intel·ligents.

Xavier DuranActualitzat

A Catalunya es diagnostiquen més de mil casos de melanoma a l'any i la seva incidència està augmentant.

Ara, un equip de la Universitat de Stanford, a Califòrnia, ha demostrat la validesa d'un sistema basat en la intel·ligència artificial per diferenciar entre melanomes malignes i altres lesions benignes de la pell.

Es tracta d'un pas fonamental perquè el diagnòstic precoç és una de les claus per assolir un alt percentatge de curació.

Els científics van entrenar una xarxa neural, un sistema artificial basat en les connexions de les neurones del cervell humà. Es tracta de sistemes de neurones artificials connectades que permeten processar informació.

♦ Un fàrmac utilitzat contra el càncer de mama podria ser útil contra el de coll d'úter

Els metges van desenvolupar un algoritme matemàtic -un conjunt d'instruccions que permeten resoldre problemes concrets- per diferenciar els tumors. Van entrenar el sistema a partir de més de 129.000 imatges, que corresponien a més de dues mil malalties de la pell diferents.

Amb aquest aprenentatge, es va sotmetre el sistema a una prova en què havia de diferenciar entre casos malignes i benignes.

Es va demanar al sistema que a partir d'imatges de biòpsies distingís entre carcinoma dels queratinòcits -el més comú dels càncers de pell- i tumors seborreics benignes.

En una segona prova se li va fer distingir melanomes malignes -el càncer de pell amb mortalitat més alta- de pigues benignes. Els mateixos casos van ser analitzats per un grup de 21 dermatòlegs.

El sistema va mostrar la mateixa eficàcia que el grup de metges especialistes. Els investigadors, que exposen el seu treball a la revista Nature, alerten que ara caldria assajar el sistema en un entorn clínic real. Però creuen que l'assaig avala la xarxa neural i consideren que es podria estendre a altres camps de la medicina, com l'oftalmologia o la radiologia.

També assenyalen que es podria incorporar a dispositius mòbils, com ara telèfons intel·ligents. Això permetria estendre aquests tipus de diagnòstic entre milions de persones que no tenen accés a instal·lacions mèdiques on es puguin realitzar aquestes proves.

Anar al contingut