Barcelona

Un sector crític d'Unió proposa apostar per la independència si retallen l'Estatut

Un sector d'Unió proposarà apostar per la independència de Catalunya si el Tribunal Constitucional retalla l'Estatut. Aquest corrent crític, anomenat El Matí, rebutja l'eventual entrada del CiU al govern espanyol i presentaran mocions en aquest sentit al congrés que Unió celebrarà la setmana que ve. Les mocions, a les quals ha tingut accés Catalunya Ràdio, també recullen la idea que no participar a la casa gran del catalanisme que promou Artur Mas implicaria trencar amb Convergència.

Actualitzat
L'exvicepresident d'Unió a Barcelona Vicenç Pedret, l'exdiputat al Parlament Carles Puigdomènech i el conseller nacional del partit, Joan Capdevila, lideren El Matí, el corrent crític en el si d'Unió Democràtica de Catalunya que rebutja algunes de les tesis del partit. És per això que han redactat cinc mocions que sotmetran a votació en el catorzè congrés de la formació, que se celebrarà del 18 al 19 d'aquest mes a Sitges.

Una de les mocions fa referència a la possibilitat que l'Estatut surti retallat del Constitucional, una possibilitat que precisament aquest dijous "La Vanguardia" dóna com a molt probable. Aquest corrent proposa que, si el Tribunal Constitucional emet una sentència que "anul·la o fa interpretacions restrictives" del text estatutari, es formi un "govern d'unitat nacional" català amb tots els partits que rebutgin la decisió, "es doni per acabada la via estatutària" i es marqui com a horitzó "la plena sobirania i independència de Catalunya en el marc de la Unió Europea".

Superar el col·laboracionisme polític amb Espanya

La tesi del líder d'Unió, Josep Antoni Duran Lleida, d'entrar a formar part de l'executiu espanyol també és rebutjada per El Matí. Joan Capdevila, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha afirmat que la història demostra que "és bo per a Espanya, però no per a Catalunya", i per això s'ha mostrat partidari "que el catalanisme polític superi aquesta fase de col·laboracionisme polític amb l'estat espanyol".

I és que per a El Matí, "l'entesa amb l'imperant Espanya castellana només és possible en la mesura que es renuncia a la pròpia identitat catalana i a l'administració per part de les administracions catalanes dels nostres propis recursos", assegura la moció. Les relacions amb el soci d'Unió també són objecte de crítica per als crítics. Proposen, en aquest sentit, sumar-se a l'anomenada casa gran del catalanisme, concepte que promou el líder de Convergència, Artur Mas, ja que entenen que no fer-ho implicaria trencar la federació.

Una altra moció aborda la qüestió del finançament i exigeix "defensar i mantenir l'aplicació dels criteris previstos en el vigent Estatut, sense noves rebaixes ni renúncies". A més, considera que un vot favorable als pressupostos generals o una abstenció passa perquè els comptes respectin també el que diu l'Estatut.

Finalment, El Matí recull deu afirmacions textuals del líder del partit, Duran Lleida, sobre el funcionament intern del partit, afirmacions que asseguren que subscriuen, però que demanen que s'apliquin al peu de la lletra. A diferència del congrés del 2004, El Matí ha renunciat a presentar un candidat alternatiu a liderar el partit.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut