Barcelona

Un Sant Jordi familiar amb un matí radiant i una tarda marcada per la pluja

L'objectiu del Gremi de Llibreters de Catalunya era superar el milió i mig de llibres venuts l'any passat

RedaccióActualitzat

Sant Jordi i Catalunya ha celebrat la seva Festa Nacional en dissabte després de cinc anys. El món literari i editorial ha viscut avui el seu gran dia, amb centenars d'escriptors que han signat exemplars dels seus llibres a les parades repartides per tot Catalunya.

Al matí, hi ha hagut molt ambient al carrer gràcies al sol que ha lluït en bona part de les comarques.

 

A la tarda, però, la pluja ha arribat, especialment a les comarques de Girona i Barcelona.

 

El Gremi de Llibreters esperava vendre un milió i mig de llibres, cosa que representaria repetir el volum de vendes de l'any passat. Llavors, en un sol dia, es va despatxar l'equivalent al 7% de la caixa de tot l'any.

Els floristes han venut cinc milions cinc-centes mil roses. Els professionals del sector calculen que un 10%, unes 500.000, s'han venut en parades sense llicència. Per això denuncien l'intrusisme.

L'agenda del dia

El tret de sortida de la diada l'ha donat el president Carles Puigdemont amb la declaració institucional al Palau de la Generalitat. És el seu primer discurs institucional en una diada de Sant Jordi des que és president. Puigdemont ha fet una crida a defensar la llengua davant "els dracs ferotges que ens volen tenallar".

Ja de bon matí, al Palau de la Generalitat, s'han fet diversos actes institucionals. Hi ha hagut una missa a la capella de Palau i just després l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha fet la tradicional benedicció de roses al pati de Carruatges. Ho ha fet en presència del president de la Generalitat i també de l'arquebisbe emèrit de Barcelona Lluís Martínez Sistach.

A les 10 del matí s'ha fet l'esmorzar d'escriptors a l'Hotel Regina de Barcelona. És una trobada d'autors d'alguns dels llibres que avui es trobaven a les parades de Sant Jordi, era el pas previ abans d'anar a firmar exemplars. Els autors han comentat la diada i s'han fet una foto de grup.

 

Sant Jordi arreu del país

A Girona s'ha dedicat Sant Jordi a l'autora de "Solitud", Caterina Albert. Al matí també s'ha fet un esmorzar d'escriptors i una exposició de poesia al pont de Ferro de la ciutat.

Els llibreters preveien vendre un 5% més que l'any passat i esperaven que tornessin a brillar amb força els escriptors gironins, com Rafel Nadal o Núria Esponellà. La presidenta dels llibreters, Carme Ferrer, ha explicat que aquest any també desperten molta expectació els llibres relacionats amb el president Carles Puigdemont.

Al pont Eiffel, el pont de les Peixateries Velles, la poesia ha guanyat espai i s'han penjat poemes que tothom que passava podia llegir i, fins i tot, emportar-se'ls a casa.

Al matí ha lluït el sol a Girona, i molta gent s'ha animat a sortir al carrer i passejar davant les parades de roses i llibres. Però ja al migdia han arribat els núvols i el vent i ha plogut amb força a primera hora de la tarda.

 

A Vic, Sant Jordi s'ha viscut de manera especial perquè aquest any la ciutat és la capital de la cultura catalana.

A les comarques de Tarragona i de l'Ebre s'hi han fet múltiples activitats culturals i lúdiques. A les 158 parades de llibres que s'han instal·lat a la Rambla Nova de Tarragona, a més de les novetats, també hi havia les obres d'autors tarragonins. També hi havia una parada dedicada als Jocs del Mediterrani de l'any 2017.

A Vila-seca se celebrava la diada amb cinc escultures fetes amb més de 20.000 llibres.

A Lleida, presentaven llibre una trentena d'autors locals. Entre les novetats que han presentat aquest any els autors de Ponent ha tingut molta acceptació una novel·la negra protagonitzada per un criminal culte, "L'Assassí que llegia Vidal Vidal", de Miquel Àngel Estradé.

A l'eix comercial i la Rambla d'Aragó s'ha concentrat el gruix de les 190 parades de llibres i roses autoritzades aquest any a la capital del Segrià. Sant Jordi ha demostrat una vegada més que és una tradició que agrada a petits i grans.

 

Una diada en dissabte i amb previsió incerta

Tot i que aquest any la diada de Sant Jordi ha caigut en dissabte, el Gremi de Llibreters de Catalunya pensa que pot haver aconseguit uns 20 milions d'euros de facturació.

La pluja, però, ha complicat el dia i es calcula que les vendes, en alguns llocs, hagin baixat un 5%.

Les recomanacions en un any d'aniversaris

Les parades eren plenes de llibres coneguts, novells i anònims. Per navegar entre aquest mar de propostes, podeu consultar les recomanacions de TV3 en narrativa catalana, castellana, traduccions i infantil i juvenil.

A més, hem demanat als autors d'aquest Sant Jordi que ens diguin per què s'ha de comprar el seu llibre.

 

Aquest any, a més, és un any d'efemèrides. Coincideixen el 700 aniversari de la mort de Ramon Llull, el 400 aniversari de la mort de Miguel de Cervantes i el 400 aniversari de la mort de William Shakespeare. A més, també fa 50 anys que va morir Caterina Albert, l'autora que s'amagava sota el pseudònim de Víctor Català.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut