Un robot mostra fidelment com caminava un animal extingit fa 290 milions d'anys
Reconstrucció d'un Orobates (Wikipedia-Dmitry Bogdanov)

Un robot mostra fidelment com caminava un animal extingit fa 290 milions d'anys

Els investigadors han utilitzat tècniques d'animació digital com les que es fan servir en cinema de ficció

Xavier DuranActualitzat

L'animació digital juga un paper cabdal en moltes pel·lícules, de "Parc Juràssic" a "Animal de companyia". Ara, també s'ha aplicat més enllà de la ficció. Un equip d'investigadors alemanys i suïssos ha recreat la manera com caminava un animal que es va extingir fa 290 milions d'anys. I això els ha permès deduir que sistemes de locomoció més eficients van aparèixer abans del que es creia.

John Nyakatura, de la Universitat Humboldt de Berlín, i Kamilo Melo i Tomislav Horvat, de l'Escola Politècnica Federal de Lausana (Suïssa), han publicat el seu treball a la revista "Nature".

El seu objectiu era comprendre quan i com els animals de quatre potes -els tetràpodes- van aprendre a caminar de forma eficient, fet que va permetre que la vida, apareguda al mar, s'expandís per tota la Terra. Aquesta canvi va precedir la gran diversificació dels anomenats amniotes, grup que inclou rèptils, ocells i mamífers.

Tècniques de cinema digital

Els autors van escollir l'Orobates pabsti, un gran tetràpode herbívor que no era un amniota, però que hi està estretament emparentat. La raó era que d'aquest animal se'n conserva un fòssil complet i diversos senyals dels seus moviments, com ara petjades sobre el terreny.

Per simular la manera de caminar de l'Orobates, que va viure en el que avui és Alemanya, no només van utilitzar les dades deduïdes del fòssil, sinó també la manera de caminar de quatre tetràpodes actuals: caimans, iguanes, escíncids -un tipus de rèptil- i salamandres. Per això van fer servir una tècnica anomenada cinematografia de raigs X d'alta resolució. Aquest és el resultat:

 


John Nyakatura


Amb totes les dades van construir models informàtics per comprendre com es podia moure l'animal en l'entorn d'aquella època. I no només això, sinó que van produir un robot que simulava la manera de caminar de l'Orobates. Tot el procés es pot veure en aquest vídeo:

 


Nature Video

La conclusió dels autors és que la manera de caminar de l'Orobates s'assembla més a la de tetràpodes no amniotes. I suggereixen que aquests sistemes avançats de locomoció van aparèixer molt abans del que fins ara es creia.

Però a part del nou coneixement que aporten, un fet destacat és el que comenta un editorial de la revista "Nature" en el mateix número:

"Això significa que podem ajudar a insuflar vida en una criatura extingida, una activitat tan vàlida per a l'entreteniment com per a la recerca científica."

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut