Un rescat o un no rescat que es podria haver evitat
Barcelona

Un rescat o un no rescat que es podria haver evitat

RedaccióActualitzat
CiU subratlla que no és un rescat i diu que el viacrucis es podria haver evitat

El portaveu econòmic de CiU al Congrés, Josep Sánchez-Llibre, ha valorat positivament aquest dissabte el finançament aprovat per la Unió Europea per als bancs espanyols, subratllant que no és un rescat a Espanya i que el finançament no té condicionants. El representant de CiU ha dit que el préstec no va destinat a tot el sistema financer espanyol, sinó únicament als bancs amb problemes i que el rescat s'ha pogut evitar per les mesures que va adoptar l'expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero en el seu moment, ara aprovades pel govern popular.

Sánchez-Llibre també ha destacat el paper que ha tingut CiU durant tot aquest procés, indicant que la coalició ha estat sempre a l'alçada de les circumstàncies donant suport al govern que hi ha hagut a cada moment, cosa que no han fet ni el PP ni el PSOE quan han estat en l'oposició. Ha afegit que, ara, el que cal és seguir treballant, complementat aquesta recapitalització, perquè serà la millor manera i la més ràpida que el crèdit arribi a les famílies, les empreses i els treballadors autònoms. "Cal continuar treballant en aquesta via per tornar la confiança al sistema financer i l'economia espanyola", ha afirmat. En qualsevol cas, Sánchez-Llibre ha valorat que Espanya podria haver evitat aquest viacrucis si Zapatero i Rajoy haguessin fet el que plantejava CiU i Josep Antoni Duran creant un banc dolent.

El PSC opina que els ciutadans tenen dret a saber les condicions del rescat

L'executiva del PSC considera que la decisió acordada aquest dissabte per l'Eurogrup d'habilitar una línia de rescat per la banca espanyola ha d'anar acompanyada pel màxim control, transparència i informació per part del govern de Rajoy. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha afirmat que els partits i l'opinió pública tenen dret a saber quines han estat les condicions per les que s'ha concedit aquest rescat i quins poden ser els costos i les repercussions en la ciutadania. Pels socialistes, els diners que ara es destinaran als bancs haurà de tornar a les arques públiques al més aviat possible per ser destinat a les urgències socials que té l'Estat.

La direcció del PSC ha urgit el president del govern espanyol a explicar al Congrés l'ajuda europea a la banca espanyola, perquè la informació d'aquest "rescat" no la tingui només l'executiu, sinó que es doni a conèixer a la resta de grups. Segons el PSC, aquesta ajuda "no és un èxit ni un missatge tranquil·litzador", sinó la prova que la política espanyola s'ha equivocat i no ha donat confiança als mercats internacionals. El partit dels socialistes catalans espera que la injecció de capital als bancs serveixi perquè flueixi el crèdit tant a les empreses com a les famílies.


ICV afirma amb rotunditat que "es tracta d'un rescat" que encara no està resolt

El diputat i portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, ha assegurat ha assegurat, per la seva banda, que "amb independència del nom que li vulguin donar, es tracta d'un rescat financer als bancs espanyols". Segons el líder d'Iniciativa és un rescat que no està resolt i que per arribar a una solució "els grans inversors institucionals han de fer una quitació del volum dels crèdit". Així, Coscubiela s'ha mostrat partidari de fer-la ara i "no quan el país ja estigui enfonsat".

El diputat ecosocialista també ha lamentat que "durant molt de temps, tant l'actual govern com l'anterior han negat que el principal causant de la crisi hagi estat el sistema financer espanyol" i ha assenyalat que "ni la reforma laboral ni la pèrdua de drets eren la solució".

Anar al contingut