Un dels gossos atrapats per la lava del volcà
Els gossos els van localitzar gràcies a unes imatges aèries de la zona de Todoque

Un rescat inèdit amb un dron podria salvar uns gossos atrapats pel volcà de La Palma

Un dron dels gallecs Aerocámaras pot aguantar fins a 23 quilos de pes, però no es garanteix un rescat exitós perquè mai s'ha transportat un ésser viu

Jordi Brescó MontserratActualitzat

El 7 d'octubre passat, l'associació de defensa dels animals Leales.org va publicar a les xarxes un vídeo on s'intuïa la presència d'almenys un animal atrapat dins d'un estany buit envoltat per la lava del volcà Cumbre Vieja, que aquest diumenge farà quatre setmanes que està en erupció.

Sis dies després, i gràcies a la utilització de petits drons, es va comprovar que els animals en qüestió eren gossos, i que eren un mínim de quatre, repartits entre dos estanys d'una mateixa finca, molt propers a la lava.

Des d'aleshores, una empresa gallega lluita contra la burocràcia per intentar salvar la vida dels gossos. I és que el que pretén Aerocámaras és, sobre el paper, doblement il·legal.

En primer lloc, perquè la legislació actual no permet transportar ni persones ni animals, i això és precisament el que vol fer l'empresa gallega: fer entrar els gossos en una xarxa transportada per un dels seus drons de càrrega, que pot aguantar fins a 23 quilos de pes.

En segon lloc, perquè els animals es troben en una zona d'exclusió per l'emergència volcànica, i el vol de drons està molt restringit.


Llum verda a un rescat difícil

Després de superar tots els entrebancs legals, l'equip d'Aerocámaras ja és a les Canàries, on dilluns intentaran el rescat.

Això sí, des de la companyia han volgut rebaixar l'eufòria, ja que es troben davant d'una situació desconeguda per a ells: una cosa és transportar caixes i l'altra éssers vius.

Els operadors enviaran tres drons: el gran, de càrrega, i dos petits de suport. El viatge d'anada el faran carregats amb menjar per als gossos.

Mentre els gossos mengin i s'acostumin a la presència del dron, es farà un reconeixement de la zona amb una càmera de 30 augments i una altra de termogràfica.

El dron de càrrega de la companyia gallega Aerocámaras
El dron de càrrega de la companyia gallega Aerocámaras (CRTVG)

Si les condicions meteorològiques ho permeten i si els operadors ho veuen clar, s'intentarà aleshores l'operació de rescat.

Per fer entrar els animals dins la xarxa -sempre un per un- es col·locarà menjar humit al mig de la xarxa, que baixarà rígida i atraparà els animals en tornar a elevar-se el dron. També s'ha ideat un sistema d'emergència per deixar el gos a terra ràpidament.

L'operació es farà, tot i que encara no és gens clar qui la pagarà. De moment, Leales.org ja ha recaptat més de 4.500 euros per cobrir les despeses, tot i que en faran falta força més.

Des de l'associació han calculat que 50.000 euros serien suficients per pagar a Aerocámaras i també l'atenció veterinària que els gossos necessitaran després del rescat, en el cas que aquest tingui èxit.

I és que molts dubten que els gossos acceptin entrar en una xarxa que penja d'una andròmina que no hauran vist mai. Com sempre, però, cal intentar-ho.

 

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre Vieja
Anar al contingut