El rellotge el van decomissar soldats francesos al refugi de muntanya de Hitler un cop acabada la guerra
El rellotge el van decomissar soldats francesos al refugi de muntanya de Hitler un cop acabada la guerra

Un rellotge d'or que pertanyia a Adolf Hitler, subhastat per més d'un milió d'euros

Una trentena de rabins protesten contra la "venda abominable" d'un objecte que va pertànyer a un assassí genocida

Un rellotge de polsera d'or que pertanyia al líder nazi Adolf Hitler s'ha venut per 1,1 milions de dòlars en una subhasta als Estats Units.

El rellotge, marca Huber, té la carcassa i les agulles d'or. L'esfera és reversible i, en una de les cares, té gravades l'esvàstica i l'àguila, símbols del Tercer Reich. També té les inicials AH (Adolf Hitler) gravades en negre i dues dates: la del seu naixement, el 20 d'abril del 1889, i la data en què va arribar al poder i va ser nomenat canceller, el 30 de gener del 1933.

El rellotge s'ha venut a Alexander Historical Auctions, una casa de subhastes de Maryland, als Estats Units, polèmica perquè ja ha venut records nazis en el passat. Ho justifiquen perquè, diuen, el seu objectiu és preservar la història.

L'empresa no ha aportat dades del licitador anònim que s'ha fet amb el rellotge de Hitler per més d'un milió de dòlars.

Les inicials d'Adolf Hitler i les dues dates significatives, el naixement i quan va arribar al poder
Les inicials d'Adolf Hitler i les dues dates significatives: el naixement i quan va arribar al poder (Alexander Historical Auctions)

Condemna per part dels líders jueus

Una trentena de rabins han condemnat la subhasta abans que Alexander Historical Auctions posés a la venda el rellotge.

En una carta oberta, descriuen com a "abominable" la venda d'objectes d'un assassí genocida i consideren que aquestes transaccions "ajuden de forma inconscient, o no, aquells que idealitzen el que va significar el partit nazi".

El president de l'Associació Jueva Europea, el rabí Menachem Margolin, afirma que "cal aprendre de les lliçons de la història, però els objectes nazis han d'estar als museus, i no vendre's al millor postor utilitzant els records, els patiments i el dolor per obtenir beneficis".

Un regal al führer

Segons consta en el catàleg de la casa de subhastes, el rellotge és possiblement un regal que algú va fer a Adolf Hitler pel seu aniversari el 1933, l'any que va ser nomenat canceller alemany.

Després del suïcidi de Hitler, el maig del 1945, el rellotge el van prendre com a botí de guerra un grup de militars francesos que el van trobar al refugi de muntanya que el líder nazi tenia a Berghof, a les muntanyes de Baviera.

Després sembla que el van vendre i va acabar en mans d'una mateixa família durant diverses generacions.

Un vestit blau amb les inicials d'Eva Braun, la parella d'Adolf Hitler
Un vestit blau amb les inicials d'Eva Braun, la parella d'Adolf Hitler (Alexander Historical Auctions)


Part d'un lot d'objectes

Junt amb el luxós rellotge es posaven a subhasta altres articles que van pertànyer a oficials nazis i persones de l'entorn de Hitler.

Entre els articles hi havia un vestit que va portar l'amant de Hitler, Eva Braun; imatges autografiades d'oficials nazis; copes de cava i coberteries de dirigents nazis, i una estrella de David impresa en tela groga amb la paraula "Jude", "jueu" en alemany, que els nazis obligaven els jueus a portar com a braçalet o identificador.

La marca que els nazis obligaven a portar als jueus
La marca que els nazis obligaven els jueus a portar (Alexander Historical Auctions)

 

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Nazisme
Anar al contingut