"Catalunya tornarà a votar": Aragonès reivindica el consens de l'1-O per aconseguir-ho

El president assegura que "quan treballem junts en aquest país som imparables", l'endemà que ERC i Junts aprovessin la fórmula del referèndum pactat amb el govern espanyol

Actualitzat

Aquest divendres es compleixen quatre anys del referèndum de l'1 d'Octubre, una fórmula per aconseguir la independència que el govern busca repetir, però aquesta vegada partint d'un pacte previ amb l'estat espanyol

El president del govern s'ha reafirmat en aquesta convicció a través d'un discurs en què ha anunciat que "Catalunya tornarà a votar", ja que el referèndum es tracta de "la solució inevitable". Aragonès ha declarat que el govern espanyol sap que el referèndum és "l'única" via possible.

"L'1 d'Octubre va ser un punt d'inflexió, un punt de no retorn. El dia en què el poble català va decidir exercir la democràcia."

En un toc d'atenció dirigit cap a les entitats independentistes, i especialment cap als seus socis de govern, Aragonès ha recordat que "només avancem quan generem grans consensos", en clara al·lusió a la reticència que molts independentistes mostren cap a la taula de diàleg.

"Aquest país és imparable amb l'actitud i l'energia de l'1 d'Octubre. Hem d'estirar aquella força, amb tots els recursos que tenim", ha declarat Aragonès.

A aquesta força també s'hi ha referit el vicepresident del govern, Jordi Puigneró: "El dia 1 d'octubre l'estat espanyol va subestimar la força del poble de Catalunya".

Jordi Puigneró i Pere Aragonès, durant el debat de política general (Job Vermeulen/ACN)


Negativa al referèndum unilateral

Junts i ERC aposten pel referèndum pactat amb l'Estat com l'única fórmula possible per assolir la independència. Per aquest motiu, en el debat de política general, Esquerra Republicana va abstenir-se i Junts va votar en contra de la proposta de la CUP de posar data a un referèndum, abans del 2025.

Pere Aragonès prefereix donar una oportunitat a la taula de diàleg, d'on espera aixecar-se amb una data per a un referèndum d'independència, el resultat del qual hauria de ser respectat tant pel govern català com per l'espanyol.

Pere Aragonès, al costat del president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet (Job Vermeulen / ACN)

Per la seva banda, qui presidia Catalunya durant l'1 d'Octubre, Carles Puigdemont, continua sense poder tornar a territori espanyol, i després de la seva detenció a Sardenya el 23 de setembre passat l'ombra d'una possible extradició continua sobrevolant-lo.

Si més no, el jutge Llarena ha demostrat novament aquest dijous que no es dona per vençut i assegura que l'euroordre segueix en vigor. 

Puigdemont es reunirà amb Aragonès a l'Alguer l'endemà de ser alliberat
Puigdemont a Sardenya, l'endemà de la seva posada en llibertat (ACN)


Actes institucionals de commemoració

Les declaracions d'Aragonès s'han produït en el marc de l'acte institucional per commemorar l'1 d'Octubre organitzant pel govern.

Hi han assistit els líders independentistes empresonats, jutjats i condemnats pel Suprem després d'aquell referèndum, que van ser indultats el 22 de juny després de passar pràcticament mil dies a la presó.

Els líders ja van assistir la nit de dijous a un acte organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium i el Consell per la República. L'únic que no hi va poder ser, per motius d'agenda, va ser Jordi Cuixart.

L'acte organitzat per l'ANC, Òmnium i el Consell per la República

En l'acte, els indultats van explicar la seva relació amb la presó i com la seva família també ha hagut de fer-hi front. També es va recordar les més de 3.000 persones encausades pel procés.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut