Recompte d'unes eleccions a Catalunya (EFE)
Recompte d'unes eleccions a Catalunya (EFE)

Un recompte marcat per les europees: Quan se sabran els resultats del 26M?

Felip GordilloActualitzat

Eleccions europees, municipals i, en algunes comunitats, autonòmiques. Només ha passat tres cops a la història a Catalunya i Espanya: el 1987, el 1999 i enguany.

Aquesta coincidència d'un cop cada 20 anys obligarà en algunes meses a tenir fins a quatre urnes. A la Vall d'Aran, tres, per les municipals, les del Conselh d'Aran i les europees. A les Illes, quatre, sumant-hi també les autonòmiques.

A les Canàries, la xifra puja a cinc urnes perquè les autonòmiques es divideixen entre llista insular i llista regional.

Aquest superdiumenge, la tempesta perfecta de les eleccions, tindrà conseqüències a l'hora del recompte. D'una banda, cal tenir en compte els fusos horaris i, de l'altra, les lleis.

Per la banda de les hores. L'últim col·legi de les eleccions europees tancarà a Itàlia a les onze de la nit. Abans no es poden difondre les dades d'escrutini. Per tant, els resultats de les europees hauran d'esperar fins a cinc hores després que tanquin els punts de votació a Catalunya.

Per a les municipals, toca tornar a mirar a les Canàries. La cantarella d'"una hora menys a les Canàries" es tradueix en el fet que les dades d'escrutini no es poden donar fins a les 9 de la nit, quan tanquin els col·legis allà.

Però la complicació no acaba aquí. Què es compta primer? La Llei Orgànica 5/1985 del Règim Electoral General, marca que els recomptes han de ser consecutius. És a dir, primer unes eleccions i després unes altres. I l'ordre també està marcat per llei: primer les europees, després les municipals, en tercer lloc les autonòmiques i, finalment, els consells locals.

 

Europees: a les 23.00 i amb un escrutini elevant

Seguint la llei, quan tanquin els col·legis a les vuit del vespre, els membres de les meses començaran a comptar el vot de les eleccions europees. Un cop els tinguin comptats, enviaran les dades que quedaran embargades al Ministeri de l'Interior fins a les 23.00. És previsible que, un cop es doni l'escrutini, arribi amb números molt alts i dades bastant definitives, perquè farà estona que s'han recomptat.

 

Municipals: a partir de les nou, però a un ritme més lent

Un cop comptat el vot de les europees, serà el moment de comptar el vot de les municipals. Les meses que acabin el recompte el podran enviar a la central de dades i l'aixeta de l'escrutini s'obrirà a partir de les nou del vespre. És a dir, a les 21.00 arribaran les primeres dades, però seran de municipis petits, on el recompte es fa més de pressa perquè hi ha menys electors.

Es preveu que les dades de les ciutats més grans triguin més del que és habitual a arribar. El Ministeri apunta que hi haurà xifres significatives abans de la mitjanit.

I les autonòmiques i els consells?

Les Illes, o la Comunitat de Madrid, per posar dos exemples, també voten en eleccions autonòmiques. Els seus ciutadans pot ser que hagin d'allargar la nit si volen conèixer els resultats. El recompte de les autonòmiques va en tercer lloc, un cop acabat i enviat el de les europees i el de les municipals.

Són les que es podrien conèixer abans, perquè l'aixeta de les dades s'obre a les vuit (excepte a les Canàries), però el més probable és que es donin passada la mitjanit, com ja va passar quan les eleccions al País Valencià amb les espanyoles el 28 d'abril. Llavors, els resultats amb unes xifres d'escrutini superior al 80% no van arribar fins a les dues de la matinada.

En el cas del Conselh d'Aran, és possible que se sàpiga abans, ja que el nombre de vots a recomptar és molt menor.

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26MEleccions municipals 26M
Anar al contingut