Una vaca davant del monestir de Santa Maria de Vallverd
Una vaca davant del monestir de Santa Maria de Vallverd (ACN/@lauren_greinsburg)

Un ramat de vaques ocupa un monestir restaurat del segle XII a la Noguera

Una tanca trencada ha permès a una quinzena de vaques instal·lar-se i pasturar en el recinte, restaurat per la Generalitat i l'Ajuntament d'Os de Balaguer

Redacció/ACNActualitzat

Una imatge de postal: una quinzena de vaques pasturant al mig d'unes ruïnes medievals. Però aquest ramat s'ha instal·lat en un espai protegit, el monestir de Santa Maria de Vallverd, que va ser restaurat ara fa un any per la Generalitat i l'Ajuntament d'Os de Balaguer.

Una tanca trencada ha permès l'accés al ramat d'una explotació propera. L'Associació Amics de Tragó ha informat la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), propietària dels terrenys, que s'ha compromès a arreglar la protecció del monestir.

Declarat bé d'interès local i pendent de ser declarat bé d'interès nacional, el monestir de Santa Maria de Vallverd està situat al desaparegut poble de Tragó, a Os de Balaguer, a la Noguera. És del segle XII i va ser restaurat el 2020. La CHE va col·locar una tanca al voltant per protegir l'espai, però les vaques d'un ramader de la zona han aconseguit accedir-hi i posen en risc la integritat del monestir.

Diverses vaques dins el monestir de Santa Maria de Vallverd (ACN/@lauren_greinsburg)

Les vaques fa un mes que pasturen lliurement a l'entorn del monestir, es protegeixen del sol sota el monument i deixen excrements per tota la zona, on s'han trobat restes romanes. No hi són sempre, però s'hi poden trobar sovint.

La granja del ramader és a només uns 300 metres del monestir i la porta del corral està oberta perquè els animals puguin sortir i entrar, ja que tenen permís de la CHE per pasturar per la zona.

Una vaca entrant al corral que hi ha a prop del monestir de Santa Maria de Vallverd (ACN/Laura Cortés)

Sense data per reparar el tancat

No hi ha encara data per reparar la tanca, però el vicepresident de l'Associació Amics de Tragó de Noguera, Francesc Antillach, espera que sigui en les pròximes setmanes. Va ser l'associació la que fa poc més d'un mes va enviar una carta a la CHE avisant que la tanca estava malmesa i que les vaques accedien fins al monestir. Tant Antillach com la CHE atribueixen els desperfectes a un "acte de vandalisme", tot i reconèixer que no saben qui pot haver estat.

El vicepresident de l'Associació Amics de Tragó de Noguera diu que és "incompatible" l'accés "involuntari" de les vaques amb la recuperació del monestir a través d'inversions públiques.

Tanca trencada col·locada al voltant del monestir de Santa Maria de Vallverd (ACN/Laura Cortés)

L'alcaldessa d'Os de Balaguer, Estefania Rufach, també lamenta que les vaques "campin lliurement" i posin en risc el monument, després d'haver-s'hi fet diverses inversions per restaurar-lo i mantenir-lo dret.

"Els animals provoquen brutícia i malmeten la zona."

Rufach demana a la CHE que arregli la tanca i la reforci per evitar que les vaques hi puguin tornar a accedir. 

Última icona d'un poble desaparegut

El monestir és l'únic edifici emblemàtic que queda del poble de Tragó, desaparegut sota les aigües del pantà de Canelles amb la construcció de la presa.

Santa Maria de Vallverd és un monestir cistercenc femení del segle XII, que enguany celebra el 850 aniversari de la seva fundació, i un dels quatre monestirs que hi ha a la comarca de la Noguera, la més extensa de Catalunya.

A l'entorn del monestir es van trobar unes restes romanes que augmenten el valor del conjunt.

ARXIVAT A:
RamaderiaPatrimoni
Anar al contingut