
Un projectil de foam seria la causa de la pèrdua de l'ull d'un jove a Urquinaona
Un informe de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya conclou que les lesions oculars que va rebre un jove de 18 anys durant les mobilitzacions postsentència del 2019 són compatibles amb l'impacte d'un projectil disparat pels Mossos
L'impacte d'un projectil de foam seria la causa de la pèrdua de l'ull d'un jove durant les manifestacions postsentència a la plaça d'Urquinaona de Barcelona.
És la conclusió d'un informe de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya -al qual ha pogut tenir accés TV3- tramès al jutjat 7 de Barcelona, on s'investiguen els fets d'octubre del 2019.
Malgrat que, necessàriament, el projectil el va haver de disparar un escopeter dels Mossos, que van utilitzar aquest tipus d'armament durant els aldarulls, no hi ha cap agent del cos investigat.
Tres pèrdues d'ull per l'ús de foam
L'informe forense constata una relació de "causalitat positiva" entre les lesions a l'ull esquerre del manifestant, un noi de 18 anys, i l'impacte a gran velocitat d'un projectil d'escuma viscoelàstica de 40 mil·límetres de diàmetre.
El jove, a qui es va atendre d'urgència a l'Hospital de Sant Pau, ha estat rebent ajuda psicològica des del dia de l'incident.
Aquesta pèrdua d'un ull a causa d'una bala de foam no és l'única que es va denunciar arran de l'actuació policial contra les protestes per la sentència del procés: un altre manifestant va perdre l'ull en els incidents que hi va haver el 14 d'octubre durant l'ocupació parcial l'aeroport en resposta a una convocatòria de Tsunami Democràtic.
En aquest cas, però, la denúncia va acabar sent arxivada, tot i que l'escrit d'arxivament diu que "segurament" la pèrdua de l'ull la va provocar un projectil de foam disparat pels Mossos. La jutge que va investigar els fets argumenta que és "impossible" saber qui va disparar del tret que va causar la pèrdua d'un ull d'un manifestant.
Ara mateix, d'altra banda, el jutjat número 1 de Barcelona investiga dos escopeters per la pèrdua d'un ull d'una noia durant les manifestacions contra l'empresonament del raper Pablo Hasél, el 16 de febrer d'aquest any.
L'entitat de suport jurídic Irídia fa temps que demana la retirada d'aquest tipus de projectils de foam en les intervencions d'ordre públic, tal com es va fer el 2013 amb les bales de goma.
Es tracta d'un armament polèmic utilitzat pels Mossos d'Esquadra que ha de ser objecte de debat a la comissió sobre el model policial i de seguretat constituïda al Parlament.
- ARXIVAT A:
- Mossos d'EsquadraSeguretatPolicial