Barcelona

Un projecte social en perill en perdre la concessió d'un bar a Ciutat Vella

La terrassa de l'Espai Mescladís, als jardins de Pou de la Figuera, una zona coneguda com el forat de la vergonya, passarà a mans d'un particular

Anna ArboixActualitzat

Polèmica a Barcelona, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera per un bar que els últims 8 anys ha gestionat la Fundació Mescladís, sense ànim de lucre, i que després d'un concurs públic, passarà a mans d'un particular. La terrassa de l'Espai Mescladís està situada als jardins de Pou de la Figuera, una zona coneguda com el forat de la vergonya.

Mescladís critica que l'Ajuntament ha tractat l'espai com un xiringuito més, sense valorar específicament la feina social i l'arrelament al barri de l'entitat.

Martín Habiague, director Mescladís:

"Un espai així no hauria d'haver sortit mai en un concurs al mercat lliure com es va fer. Hauria d'haver estat un espai protegit per a entitats socials, no necessàriament per a Mescladís, però sí per a entitats que treballen i tenen un arrelament al barri, que tenen un arrelament social."

Martín Habiague reclama que aquest espai hauria d'haver format part del Programa de Patrimoni Ciutadà d'ús i gestió comunitàries, un programa dissenyat per la regidoria de Ciutat Vella el 2016 amb l'objectiu que aquests espais fossin gestionats per iniciatives amb arrelament al barri, impacte i retorn social i d'economia social i solidària.

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, lamenta que Mescladís perdés el concurs i afirma que van dissenyar un concurs amb uns plecs excepcionals, pensats expressament per a aquest espai.

Gala Pin, regidora de Ciutat Vella:

"Es va treure un nou concurs públic amb uns plecs que estaven molt pensats perquè pogués continuar havent-hi allà un projecte que treballés amb la inserció social per a joves, que fes xarxa comunitària com fa ara el projecte de Mescladís. Lamentem que Mescladís no pugui continuar la seva tasca, però el que no podem fer és canviar el resultat d'un concurs públic perquè seria una pràctica delictiva."

Una de les condicions que preveia el concurs era que dos treballadors es fessin càrrec de l'espai i puntuava que fossin treballadors amb contracte d'inserció laboral. Mescladís ho compleix, ja que 13 dels seus 15 treballadors tenen aquest tipus de contracte. Tal com reconeix el seu director, es van equivocar quan van marcar que el nombre de treballadors d'inserció laboral era del 75%. Un error que els ha fet perdre el concurs, i que atribueixen a la seva inexperiència i a una redacció confusa dels plecs del concurs.

El director de Mescladís assegura que des de Serveis Jurídics de l'Ajuntament van estar d'acord que la redacció d'algunes qüestions era confusa, i en una conversa li haurien dit que hi havia una escletxa per repetir el concurs basant-se en  aquesta redacció confusa. A l'hora de la veritat, però, els mateixos Serveis Jurídics, tal com explica l'Ajuntament, no van considerar que hi hagués cap problema en el concurs.

Així, es va donar per bo el resultat pel qual aquest espai passava a mans d'un particular, el mateix que gestiona la terrassa del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i dels Jardins de Rubió i Lluch, també al districte de Ciutat Vella.

Mescladís no reconeix el resultat del concurs i continuarà lluitant, ara presentant un recurs a la justícia ordinària, demanant mesures cautelars perquè se suspengui l'entrega de la terrassa fins que un tribunal decideixi sobre tota la qüestió.


En perill la tasca de Mescladís: formar i aconseguir feina per a moltes persones en risc d'exclusió social

 

 

En Solly és un dels encarregats de la formació per fer de cambrers i ajudants de cuina de la Fundació Mescladís. Ell un dia també va ser aprenent, quan va venir a Barcelona, perquè a Andalusia la feina a la construcció se li havia acabat. Va arribar l'any 2006, en patera, des del Senegal.  

Malamine Solly, gerent de l'Espai Mescladís:

 

"Jo he arribat aquí sense papers, he conegut el projecte de Mescladís i he anat pujant nivells fins a ser-ne el gerent. Però quan vaig venir, el que em va animar va ser aquesta part humana."

L'Ilyas va arribar sol, quan tenia 15 anys, del Marroc. Després de viure tres anys en un centre per a menors, quan en va fer 18 es va trobar al carrer. Fins que un dia va passar per un bar on va demanar alguna cosa per menjar.

Ilyas Karimi, cambrer de l'Espai Mescladís:

"A mi m'han donat sopa, m'han donat de menjar. I el cap m'ha dit: 'Què fas a la vida' I jo li dic que no faig res, que només estic al carrer, dormo al carrer, i m'han dit que si volia fer un curs em podia ajudar."

En Solly i l'Ilyas són dos dels 13 treballadors de l'Espai Mescladís amb contracte d'inserció laboral. La Fundació Mescladís forma cada any 80 persones, migrants en situació irregular, refugiats i menors no acompanyats. De tots ells, un 30% acaben trobant feina al sector hoteler, una tasca social que perilla si perden aquesta terrassa, la principal font d'ingressos de l'entitat.

Malamine Solly, gerent de l'Espai Mescladís:

"La meva preocupació són les 15 persones que treballen aquí i tots els alumnes que tenim actualment. Què passarà amb ells?"

Ilyas Karimi, cambrer de l'Espai Mescladís:

"Per mi Mescladís no és un restaurant o un lloc on guanyes diners, és la meva família. Si jo estic bé i no estic robant al carrer és perquè Mescladís m'ha ajudat molt."

Fa uns dies van rebre la carta de l'Ajuntament que els notifica que d'aquí 15 dies han de marxar, un termini que acaba el 30 d'abril. La seva esperança és el recurs que presentaran a la justícia ordinària.

I, finalment, si cal, es mobilitzaran, amb una xarxa veïnal i social que els està donant tot el suport. No accepten haver d'abandonar aquest Espai que el 2011 van aixecar del no res.

Malamine Solly, gerent de l'Espai Mescladís:

"Quin model de ciutat volem? Volem una ciutat social? Una ciutat capitalista? Per mi això és una vergonya enorme. I nosaltres farem el possible per trobar una solució."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut