Leo Varadkar
Leo Varadkar

Un primer ministre jove, gai i fill d'immigrants per a la catòlica Irlanda

Es diu Leo Varadkar i suposa un canvi en un dels països més catòlics d'Europa

RedaccióActualitzat

Irlanda canviarà de primer ministre els pròxims dies i qui liderarà el país, amb tota probabilitat, serà Leo Varadkar. És el ministre actual de Protecció Social, té 38 anys, és gai i fill d'immigrants. I això és rellevant si tenim en compte que Irlanda és un país profundament catòlic i conservador.

Fa menys de 25 anys, ser homosexual era delicte a Irlanda. Ara, Varadkar governarà el país. El nou líder de la formació de govern, el Fine Gael, s'ha imposat en les primàries del partit i la setmana que ve se sotmetrà a votació al Parlament per substituir l'actual primer ministre.

Varadkar ha guanyat les primàries amb solvència. S'ha imposat al seu company Simon Coveney per un marge de 20 punts i s'ha convertit així en el successor d'Enda Kenny, que ha liderat el partit durant 15 anys i ha exercit de primer ministre des del 2011.

 

Un cop elegit, Varadkar també serà el primer ministre més jove des de la independència d'Irlanda el 1922.

Fill d'indi i irlandesa, el futur primer ministre va fer història el 2015 en reconèixer públicament la seva homosexualitat. La seva elecció és un gir social i generacional sense precedents en un país que ha estat marcat durant dècades pel seu caràcter conservador.

Varadkar ha fet campanya en favor del matrimoni gai i la liberalització de l'avortament. El mateix Varadkar ha dit que, en la Irlanda actual, els "prejudicis no hi tenen lloc".

Anar al contingut