Forces de seguretat a l'exterior del supermercat després del segrest (Reuters)
Forces de seguretat a l'exterior del supermercat després del segrest (Reuters)
França

Quatre morts en la presa d'ostatges d'un suposat membre d'Estat Islàmic a Carcassona

L'autor del segrest ha estat abatut per la policia francesa

RedaccióActualitzat

Quatre persones mortes, una d'elles l'atacant, i tres més de ferides és el balanç de la presa d'ostatges de divendres en un supermercat de la població de Trèbes, a la rodalia de Carcassona, al sud de França. 

L'home armat, que havia assegurat que parlava en nom de l'organització Estat Islàmic, ha estat abatut pel GIGN, les forces especials de la policia francesa, segons fonts del Ministeri de l'Interior. L'atacant reclamava l'alliberament del terrorista detingut per la massacre de París del 2015.

El ministre d'Interior, Gérard Collomb, ha informat que l'assaltant era Redouane Lakdim, de 26 anys i origen marroquí, que ha assegurat que era un "delinqüent comú".  del qual no es tenia notícia que s'hagués radicalitzat. 

Collomb ha afegit que Lakdim havia estat "monitoritzat" per la policia i no es va detectar mai cap radicalització, i que, de fet, quan avui ha actuat "sobtadament" l'estaven vigilant. 

Dissabte a la matinada ha mort el gerdarme que va quedar greument ferit divendres en la presa d'ostatges. Aquest policia s'havia ofert voluntàriament per substituir l'últim dels ostatges del terrorista.

 

 

A primera hora de la tarda, Estat Islàmic ha reivindicat aquest atac a través de l'agència de notícies Amaq, vinculada a l'organització jihadista.

En un missatge mitjançant l'aplicació de missatgeria Telegram, Amaq ha assegurat que l'atacant és "un soldat d'Estat Islàmic" que ha actuat "en resposta a les crides a atacar els països de la coalició" internacional que, des del 2014, intervé a Síria i l'Iraq contra l'autoproclamat califat. 

En el missatge, però, Estat Islàmic no s'aporta cap prova de la seva reivindicació. No és la primera vegada que l'organització terrorista jihadista s'atribueix un atemptat que no havia planificat ni ordenat. 

 

L'individu s'havia atrinxerat dins el supermercat de la població de Trèbes al voltant de les 11 del matí, i ha retingut durant dues hores un nombre desconegut de persones que, després, ha alliberat. L'home ha disparat trets amb una pistola i ha ferit un policia local.

Les dues víctimes mortals són dues persones que eren a l'interior del supermercat. Abans, Lakdim havia ferit els dos ocupants d'un cotxe per robar-lo i també un agent de policia.

Un "acte d'heroïsme"

El ministre d'Interior, Gérard Collomb, també ha explicat un fet que ha facilitat la resolució del segrest: un tinent coronel de la Gendarmeria, d'uns 40 anys d'edat, s'ha ofert a canviar-se per un dels ostatges.

A més, ha aconseguit entrar amb un telèfon mòbil amagat, que ha deixat obert perquè es pogués seguir el segrest des de l'exterior. Quan les forces de seguretat han sentit una detonació a través del telèfon han entès que el segrestador estava disparant i han entrat. 

Es dona la circumstància que el gendarme ha resultat ferit greu durant l'acció policial per alliberar els ostatges, en què també han resultat ferits dos membres del GIGN.

 

Des que s'ha tingut notícia del segrest hi ha hagut un despelgament de "centenars de gendarmes" a la zona, segons han explicat testimonis a la cadena d'informació France Info. El barri on es troba el supermercat ha estat envoltat per policies i durant tot el matí no s'hi podia entrar ni sortir.

A la resta d'establiments que hi ha a la zona hi ha desenes de treballadors que, seguint les ordres de les forces de seguretat, s'han tancat i han esperat a poder ser evacuats.

El primer ministre, Édouard Phillippe, ha dit que la situació era "molt seriosa". Ha assegurat que "ens trobem davant un acte de terrorisme".

 

El ministre de l'Interior, Gérard Collomb, s'ha desplaçat fins a Carcassona per seguir l'evolució de l'operació policial. 

La prefectura de l'Aude ha llançat missatges a Twitter informant que hi havia una operació policial en marxa i demanant que no es difonguessin informacions falses.


El Ministeri de l'Interior francès ha confirmat l'existència de l'operació policial després d'un tiroteig dins el centre comercial. L'objectiu de les forces policials era, en un primer moment, assegurar que les persones segrestades estaven bé.


En l'inici de l'operació, el ministeri havia demanat a la població que no s'acostés al lloc dels fet per no obstaculitzar l'operació policial.

Anar al contingut