Un portaveu d'Ustec nega que Cuixart donés "el tret de sortida" per obrir escoles l'1-O
El portaveu d'USTEC, Ramon Font, aquest dimarts declarant al Tribunal Suprem
Madrid

Un portaveu d'USTEC nega que Cuixart donés "el tret de sortida" per obrir escoles l'1-O

Ramon Font declara que Òmnium només va ser una de les moltes entitats que van impulsar la plataforma Escoles Obertes

Josep Maria CampsActualitzat

El primer testimoni de les defenses aquest dimarts, el portaveu del sindicat de mestres majoritari USTEC-Stes, Ramon Font, ha negat que Jordi Cuixart donés "el tret de sortida" a la iniciativa Escoles Obertes de l'1-O.

Preguntat pel fiscal Jaime Moreno, Font ha assegurat que Òmnium Cultural només era una de les entitats que van promoure aquesta plataforma, creada per mantenir oberts els col·legis electorals el cap de setmana del referèndum.
 

"El tret de sortida"

També ha precisat que Cuixart no va estar present en la presentació de la plataforma:

Moreno: "Recorda si va ser el senyor Cuixart qui va donar el tret de sortida a l'assenyalar que la tarda del 29 totes les escoles estarien obertes?"

Font: "Amb un tret, diu?"

Moreno: "És una manera d'assenyalar que era el que va donar l'inici d'aquesta campanya d'ocupació dels col·legis."

Font: "No."

Moreno: "No va ser ell? Qui que va dir aquestes paraules? No les recorda?"

Font: "M'ha parlat de l'acte de presentació i va ser el 27."

Moreno: "Dic el 29."

El fiscal Jaime Moreno, aquest dimarts al Tribunal Suprem
 

"Si hem de dir la llista de tots els que vam dir això..."

El testimoni ha tingut problemes amb la pregunta del fiscal, centrada en el concepte de "pistoletazo" –"tret de sortida"-, fins que ha entès que estava atribuint a Cuixart el paper d'impulsor únic de la plataforma:

Font: "Ara entenc què vol dir. El tret de sortida es va donar el 27 de setembre i el senyor Cuixart allà no hi era. Hi era jo i el senyor Cuixart no hi era."

Moreno: "Recorda unes declaracions del senyor Cuixart, que és pel que li pregunto, del dia 29 dient "aquesta tarda tots a les escoles..."?"

Font: "Recordo molta gent dient això. Jo mateix, tot el meu sindicat, federacions de pares, estudiants... La societat civil estava organitzada, molta gent va dir això. Si hem de dir la llista de tots el que vam dir això, d'aquí no sortim."

Preguntat per com es van difondre les instruccions de la plataforma, Font ha dit que ho van fer els mitjans de comunicació, i s'ha mostrat sorprès que aquells dies l'entrevistessin mitjans internacionals com el diari The New York Times.

En referència a Escoles Obertes ha afirmat que si a Catalunya s'hagués pogut exercir el dret d'autodeterminació, la iniciativa d'Escoles Obertes "no hauria tingut raó de ser".

Font ha explicat que també va ser el 20S en la concentració davant la Conselleria d'Economia, i ha destacat que "en cap moment es va anar a retenir ningú", i que no s'hi hauria afegit si no hagués estat així.

El testimoni no ha tingut problemes per declarar vestit de groc. Ho ha fet amb una dessuadora de les campanyes en defensa de l'educació pública, mobilitzacions que van fer servir aquest color molt abans dels llaços grocs en defensa dels presos independentistes.
 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut