Cada dia que passa augmenta la xifra de contagiats al portaavions nord-americà Roosevelt (Reuters)

Un portaavions dels EUA i dos creuers amb centenars d'infectats, atrapats fa setmanes

Als Estats Units ja hi ha més de 200.000 contagiats i 5.000 morts per coronavirus
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Ja hi ha gairebé un milió de persones infectades per coronavirus a tot el món. I un de cada cinc dels contagiats són dels Estats Units: més de 200.000 casos. La xifra de morts s'ha triplicat en dos dies i supera els 5.000. El pic de l'epidèmia no es preveu que arribi fins ben entrat el mes d'abril.

I els problemes no són només en territori continental, sinó que també hi ha tres grans vaixells -entre els quals hi ha el portaavions Roosevelt- amb centenars de malalts de coronavirus, als quals no es deixa desembarcar.

El Roosevelt, una de les joies de la marina nord-americana, porta uns 5.000 tripulants i més d'un centenar ja han donat positiu de Covid-19. El capità del vaixell va enviar una dramàtica carta als superiors descrivint una situació crítica a l'interior, on és impossible mantenir la distància social. "No estem en guerra, deia, no cal que els soldats morin a bord". I demanava desembarcar-ne 4.000 a l'illa de Guam, on està atracat.

Però el Pentàgon diu que encara no és el moment i que abans necessita preparar instal·lacions a la petita illa per posar en quarantena tanta gent, i mentrestant els casos van augmentant.


Dos grans creuers amb centenars de malalts
 

El creuer holandès Zaandam no l'han deixat desembarcar a Xile (Reuters)


El portaavions Roosevelt no és l'únic gran vaixell amb problemes a prop dels Estats Units. Dos creuers de luxe de propietat neerlandesa, amb 2.500 passatgers, es dirigeixen a les costes de Florida, on pretenen desembarcar i posar fi a un malson que va començar a Buenos Aires fa un mes.

Turistes europeus i nord-americans s'hi van embarcar per fer un creuer de luxe pel con sud del continent. Havien d'acabar el viatge al cap d'una setmana a prop de Santiago, però el govern xilè els va prohibir atracar, perquè a bord ja hi havia casos d'infectats. De cop, van veure com, un rere l'altre, diferents ports llatinoamericans els anaven tancant l'accés i els positius anaven creixent. Ja n'hi ha més de 200 i 4 persones han mort.

Aquesta és la crida desesperada que fa Laura Gabaroni, passatgera del creuer Zaandam:

"El que més necessitem és un lloc per desembarcar, on es pugui atendre els malalts, i els que estem sans puguem reprendre la nostra vida. Si us plau, ajudeu-nos."

 

Passatgers del Zaandam demanant ajuda (Reuters)


En un acte humanitari, segons van dir, i amb la condició que no baixés ningú, les autoritats de Panamà els va deixar passar pel canal per acostar-se a Florida, port habitual dels vaixells.

Però allà, el governador no vol que hi desembarquin. L'estat ja té 7.000 casos entre els seus habitants, està desbordat i diu que no es pot fer càrrec dels creuers. Falta un dia perquè teòricament hi arribin, i a hores d'ara ningú no sap si podran acabar una odissea que van començar 10.000 quilòmetres més al sud.

 

Nova York, la ciutat més castigada
 

Times Square, buit (Reuters/Brendam McDermid)


Als Estats Units, Nova York és la ciutat que registra més casos de coronavirus: més de 80.000. El seu governador, el demòcrata Andrew Cuomo, ha dit que no esperen arribar al pic de la corba fins a finals d'abril i que la xifra de morts es mantindrà alta fins a l'agost:

"En aquesta guerra hem de fer plans per a la batalla següent. Hem estat endarrerits des del primer dia. Aquest virus ens ha agafat avantatge des del primer dia. Així no es guanya una guerra. La batalla següent és el pic, la batalla següent és el cim de la muntanya, perquè, on veieu una corba, jo hi veig una muntanya."

 

Guardant distància de seguretat en una cua d'un supermercat (Reuters/Brendan McDermid)


En les últimes hores han aparegut focus a Michigan, Califòrnia i Nova Orleans. Ja són uns 300 milions els nord-americans amb ordres de confinament.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estats Units Salut Trump
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut