Un policia nacional jubilat que va votar l'1-O: "No van dir res i ens van agredir"
El policia nacional jubilat Nemesio Fuentes, aquest dijous testificant al Tribunal Suprem

Un policia nacional jubilat que va votar l'1-O: "No van dir res i ens van agredir"

Nemesio Fuentes ha acusat la Guàrdia Civil d'haver entrat a l'Institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada per la força "sense ni una paraula"

Josep Maria CampsActualitzat

El policia nacional jubilat Nemesio Fuentes ha relatat aquest dijous al judici del procés l'actuació de la Guàrdia Civil l'1-O a l'Institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada.

Fuentes ha explicat que va ser voluntari en l'organització del referèndum en aquest institut, i que tot va anar amb normalitat fins poc abans de les dues de la tarda.

Llavors va arribar un contingent de la Guàrdia Civil que, segons ha dit, superava el nombre de gent que hi havia a l'exterior del centre.

"En cap moment no van dir ni una paraula"

El testimoni ha assegurat que va veure des dins de la porta del centre com els agents van carregar directament contra els concentrats:

"En cap moment no van dir ni una paraula, absolutament res. La gent que hi havia va començar a córrer, a apartar-se de la porta perquè van colpejar tot aquell que hi havia a la part exterior del col·legi."

"A la gent la van agredir per poder arribar a la porta. Jo estava dins, just a mig metre d'ells, però dins del cristall. Jo tenia 3 fills allà fora, els 3 van ser agredits. D'ells, dos van tenir lesions, la meva dona també hi era."

En el següent vídeo es pot veure com els agents de la Guàrdia Civil va entrar en aquest centre, i també com una parella de Mossos va intentar aturar-los sense èxit:


La porta de vidre que van trencar estava oberta

Segons ha explicat el testimoni, un agent va trencar la porta de vidre del centre a cops de mall malgrat que no estava tancada amb clau:

"Si hagués preguntat, se li podria haver dit que la porta s'obria cap a fora i no cap a dins com ell pensava, i hauria pogut..., a més, estava oberta, no estava tancada amb clau."

Fuentes ha dit que a dins hi van entrar uns 10 agents uniformats i 10 més de paisà de la policia judicial, que van ser-hi gairebé uns 20 minuts i van sortir-ne amb les urnes.

La cadira no va fer caure el primer agent

Pel que fa a la cadira que van tirar contra el primer agent que va entrar al centre, el que va trencar la porta amb el mall, Fuentes ha dit que no el va fer caure, sinó que va anar per terra a causa dels vidres que acabava de trencar, i que la cadira li va caure a sobre.

En el següent vídeo es pot veure aquesta acció, que va comportar la detenció del presumpte responsable setmanes després:

Es va designar a si mateix

El testimoni també ha assegurat que el grup de bombers que va anar a defensar el col·legi no hi eren abans que arribés la Guàrdia Civil, sinó que s'hi van afegir quan els agents ja eren dins el centre.

A preguntes del fiscal Jaime Moreno, el testimoni ha dit que ningú el va "designar" com a voluntari, sinó que "es va designar a sí mateix", frase que ha provocat un comentari força audible a la sala: una persona del públic ha cridat "pit i collons".

Segons s'ha informat posteriorment, aquesta persona no podrà tornar a entrar a la sala durant el judici.

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut