Un policia de l'1-O a Lleida: "Bloquejaven l'ambulància, creien que era per a nosaltres"

Un oficial de la Policia Nacional que va ser al col·legi on un home va tenir un infart descriu com "un infern" la sortida del Centre de Formació d'Adults Joan Carles I
Un policia de l'1-O a Lleida: "Bloquejaven l'ambulància, creien que era per a nosaltres"
Madrid

Un policia de l'1-O a Lleida: "Bloquejaven l'ambulància, creien que era per a nosaltres"

Un oficial de la Policia Nacional que va ser al col·legi on un home va tenir un infart descriu com "un infern" la sortida del Centre de Formació d'Adults Joan Carles I
Irene Vaqué Actualitzat
TEMA:
Judici procés
Diferents persones van ajudar a socòrrer a l'home, de 70 anys, per un infart l'1-O a Lleida

Diferents persones van ajudar a socòrrer a l'home, de 70 anys, per un infart l'1-O a Lleida

Un policia que l'1-O va formar part de l'operatiu al Centre de Formació d'Adults Joan Carles I de Lleida, on un manifestant va tenir una crisi cardíaca, ha explicat que la gent que hi havia concentrada no deixava passar l'ambulància.

Segons ha explicat aquest testimoni al Suprem, els concentrats barraven el pas al vehicle sanitari perquè entenien que era per atendre els mateixos policies, si bé dos dels concentrats, que es van identificar com a sanitaris, van anar a ajudar l'home: 

"Vaig veure a dues persones a terra movent-se el que semblava ser una reanimació cardiopulmonar. Vam estar allà fins que va accedir l'ambulància, va costar molt, perquè la massa es pensava que l'ambulància era per a nosaltres i no deixaven que accedís al lloc." 

Aquest oficial de policia, amb la identificació 094.601 i que va quedar lesionat d'un dit, ha dit que ell no va veure directament l'home que tenia l'infart, però sí que va sentir com "increpaven" el company que ajudava aquesta persona. Sobre la seva lesió, ha explicat que una coça li va posar el dit polze de la mà "a l'altura de l'avantbraç". L'hi van immobilitzar, però no va estar de baixa. 
 

La sortida del col·legi "va ser un infern" 


Aquest testimoni ha explicat que tant al centre Joan Carles I com a l'Escola Oficial d'Idiomes de Lleida van rebre "cops per tot arreu". De fet, ha descrit com "un infern" la sortida de l'escola de formació d'adults: 

"Si em permet l'expressió, va ser un infern. Era impossible sortir d'allà d'una manera segura, van haver de venir bastants més companys a donar-nos suport. Tant a l'escola com al col·legi vaig rebre per totes bandes." 

El policia ha afegit que va fer servir la porra per "contenir" la multitud i per defensar-se, perquè se li "tiraven a sobre" i va veure "perillar la integritat" física.

Aquestes imatges corresponen a l'EOI de Lleida: 

 

Neguen haver tirat gent a terra

La sala ha escoltat aquest dimecres diversos policies nacionals que l'1-O van intervenir a Lleida. En el cas de l'Institut Caparrella, els testimonis han negat haver tirat gent a terra, una pregunta que els han fet les defenses. 

El policia amb la identificació 077.795, el primer que ha declarat a la tarda, ho ha desmentit: 

"No llançàvem ningú. Només havíem de retirar la gent que obstaculitzava la nostra tasca. Jo no vaig veure ningú al terra."


Quan l'advocat Benet Salellas li ha demanat si llançaven la gent per una passarel·la, tirant-los, l'agent ha contestat que no va veure ningú al terra. Salellas feia referència a aquesta intervenció:

Un altre policia sí que ha admès que en el forcejament "és possible que algú caigués", i ha afegit que "algun company va caure." 


L'"A por ellos" dels concentrats davant la comissaria de Lleida

L'últim testimoni d'aquest dimecres a la tarda ha estat el d'un altre oficial de la Policia Nacional que va quedar ferit d'un cop de pedra en una concentració davant la comissaria de Lleida. 

L'agent, amb la identificació 118.664, ha narrat com, durant la tarda de l'1-O, es van concentrar "unes 2.000 persones" davant l'edifici. Als carrers adjacents, ha afegit, hi havia "petits grups" que llançaven proclames com "anem a prendre la comissaria", "anem a per ells, que podem" o "anem a per ells, que som més".

Segons ha dit, molts anaven amb la cara tapada, amb passamuntanyes, mocadors o cascos. En un moment determinat, va rebre l'impacte d'una pedra "d'entre 150 i 200 grams, procedent de la massa" que li va anar a parar al cap. La part encoixinada de la gorra li va aturar una mica el cop: 

 "Quedo una mica estabornit. Quan em recupero i penso que estic lesionat, m'aixeco la gorra i és quan em cau la sang per la cara, perquè la mateixa gorra em feia de tap." 

L'agent ha afegit que a la zona hi havia dues furgonetes d'ordre públic dels Mossos, però no van fer "res". 

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés

VÍDEOS RELACIONATS