Ajuntament de Puerto Seguro
Puerto Seguro és un municipi de 61 habitants i triava 3 regidors (Google Maps)

Un poble de Salamanca repetirà les eleccions perquè l'alcalde es va endur l'urna

L'alcalde de Puerto Seguro, un municipi de 61 habitants, i el president de la mesa electoral van endur-se l'urna perquè les persones amb mobilitat reduïda poguessin votar

El poble de Puerto Seguro, a Salamanca, haurà de repetir les eleccions municipals. Ho ha ordenat la Junta Electoral perquè, quan les van celebrar el 28 de maig, l'urna amb els vots va sortir del col·legi electoral durant una estona. Se la van endur l'alcalde de la població --del PP-- i el president de la mesa a mig matí, segons diuen, perquè poguessin votar persones amb problemes de mobilitat

Ho va denunciar el PSOE davant la Guàrdia Civil, que ha remès el cas a la Junta Electoral. Ho considera "una irregularitat molt greu" que invalida la votació, perquè no en garanteix la "fiabilitat". Per això, la Junta ha determinat la necessitat de fer una nova convocatòria electoral.
 

"És un deliri absolut"

"L'alcalde de Puerto Seguro, en un moment donat, decideix amb el president de la mesa tancar el col·legi electoral durant no menys de 20 minuts i anar a veure determinada gent que han comprovat que, a l'hora que fos, no havia votat", ha explicat el portaveu socialista a la Diputació Provincial de Salamanca, Fernando Rubio.

una urna electoral
La Junta Electoral creu que és "una irregularitat molt greu" (Europa Press)

"Van casa per casa amb l'urna perquè votin. En fi, és un deliri absolut, perquè tanquen el col·legi i transgredeixen el principi de custòdia del vot", ha afegit Rubio. Per ell, és un "caciquisme terrible" que pot "coaccionar el personal de mala manera".

També ha subratllat que les persones que amb mobilitat reduïda "saben que poden emetre el vot per correu amb prou temps".

Puerto Seguro és un municipi de 61 habitants. Per la seva dimensió, els ciutadans voten amb llistes obertes: poden triar els candidats individualment, siguin el primer o l'últim de la llista i dels partits que vulguin. En ser una població inferior als 100 habitants, tenen 3 regidors i els electors poden escollir-ne un màxim de dos.

Es proclama alcalde o alcaldessa el candidat que aconsegueixi majoria absoluta. Si no, arriba a l'alcaldia el candidat amb més vots populars. El 28M va guanyar el candidat del PP, Evaristo Montero, perquè el seu partit va sumar 2 regidors. 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut