Oaxaca

Un poble de l'estat d'Oaxaca es pren la justícia pel seu compte i penja un presumpte assaltant

Terra Blanca, a l'estat d'Oaxaca, és una comunitat que no tolera la delinqüència. El poble, que no és el primer cop que es pren la justícia pel seu compte, ha decidit executar sense procés un home que presumptament havia robat a un dels veïns. Els fets van tenir lloc quan el vilatà va demanar suport a la població per detenir uns delinqüents. Prop de 200 habitants es van sumar a la recerca dels lladres i van capturar Joel Gallegos Jiménez. Després de conduir-lo al centre de Salut de la població, el van tancar i apallissar durant hores abans de penjar-lo. Les autoritats asseguren que els veïns els van impedir actuar.

Actualitzat
Segons el secretari general del govern d'Oaxaca, Manuel García, els habitants d'aquesta comunitat van impedir que la policia municipal de San Blas Atempa, a la regió de l'istme de Tehuahtepec, aturés el linxament García. Afirma que els agents no van poder intervenir per salvar al presumpte delinqüent ja que els veïns estaven molt exaltats. Si actuaven, el secretari creu que podria haver-se produït un "enfrontament molt lamentable".

La denúncia d'Hèctor Escobar, un veí, que l'estaven robant va detonar els fets. Escobar va demanar suport a la població per detenir un grup de delinqüents. Quan la policia estatal va arribar al lloc del robatori només va trobar una camioneta abandonada on viatjaven els presumptes lladres però no hi va poder intervenir. Les autoritats, però, ja han començat les investigacions penals corresponents per trobar els responsables del cas, tot i que no van informar de quantes persones van participar en el linxament ni si hi ha detinguts.

Terra Blanca és una comunitat d'uns 250 habitants que pertany al municipi de San Blas Atempa, on els seus habitants no permeten actes contraris a l'interès de la majoria i on s'han registrat diversos linxaments. El 2005, van cremar viu un policia estatal per haver assassinat presumptament un taxista de la seva comunitat. I fa dotze anys els habitants ja van cremar quatre persones acusades d'haver assassinat un metge de prestigi en aquest municipi.
Anar al contingut