Un pla de xoc immediat farà que el Besòs es recuperi en mesos, segons l'administració
Aquest dissabte hi ha hagut una protesta ecologista vora el lloc de l'accident

Un pla de xoc immediat farà que el Besòs es recuperi en mesos, segons l'administració

El Consorci considera que l'incendi i l'abocament de dimecres van tenir un impacte greu, però que no es pot dir que el riu hagi tingut un retrocés de 30 anys

Xavier DuranActualitzat

Una vintena de persones de l'entitat ecologista Mollet pel Futur han retirat peixos morts de la llera del Besòs i han buscat animals vius per portar-los al centre de recuperació de fauna de Torreferrussa. També han exhibit diverses pancartes. L'acció, feta dissabte al matí, s'ha desenvolupat a pocs quilòmetres de l'empresa Ditecsa, de Montornès del Vallès, que es va cremar dimecres i va provocar un abocament de residus. Com a conseqüència de l'accident, l'Agència Catalana de l'Aigua va declarar l'emergència al riu.

Els ecologistes han volgut denunciar així l'impacte de l'accident no només en l'aigua, sinó també en les ribes. L'empresa Ditecsa ja havia estat sancionada en dues ocasions per diversos incompliments de la normativa vigent. Al maig del 2018, el Departament de Territori de la Generalitat la va multar amb 48.000 euros per un emmagatzematge superior a la capacitat permesa.

A l'octubre d'aquest any, l'empresa va rebre una altra multa, en aquest cas de 10.000 euros, per no garantir el compliment de les condicions per a l'autorització ambiental integrada. Segons el departament, ni aquests expedients ni la inspecció encara oberta de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic signifiquen cap risc per al medi ambient.

Recuperació en uns mesos

L'accident de dimecres ha tallat la gran millora que el riu i la llera havien experimentat en les últimes dècades. Segons alguns experts, el riu havia tingut anteriorment abocaments més greus, però en èpoques en què estava molt deteriorat i hi havia menys espècies vives.

Dues activistes buscant peixos morts al Besòs


Ara, afegeixen, les conseqüències poden ser fatals si les administracions no s'afanyen a prendre les mesures necessàries. Però si es fa, apunten que el Besòs es recuperarà en qüestió de mesos. Entre altres coses, assenyalen que els afluents estan intactes i podran nodrir el riu.

Divendres es va fer una reunió del Consorci del Besòs per avaluar l'impacte ecològic de l'accident. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que la va presidir, va reconèixer que havia estat un fet greu, però que no es podia dir que el riu "hagi retrocedit 30 anys". Coincidia amb aquesta anàlisi Josep Monràs, president del Consorci Besòs Tordera, que va afirmar que en dos dies el riu "ja ha està donant signes de recuperació" i que es pot ser "moderadament optimista".

L'empresa pagarà si es confirma mala praxi

Durant la reunió, totes les administracions van coincidir en la necessitat de posar en marxa "un pla de xoc immediat" per recuperar la biodiversitat del riu Besòs tan bon punt l'ACA els lliuri els resultats de les analítiques que està fent des de Montornès fins a Sant Adrià de Besòs. Segons Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, el pla és urgent, tot i que, segons va dir, el riu ja s'està recuperant i divendres ja es van veure carpes al tram final del riu.

Tots els participants a la reunió van estar d'acord en què el procediment d'emergència que es va posar en marxa va evitar conseqüències mediambientals molt més greus. Josep Monràs va recordar que la posada en marxa de la depuradora que el consorci té a Montornès va evitar que un 70% de l'aigua que es va utilitzar per apagar l'incendi anés a parar directament al riu.

Mercè Rius també va explicar que s'ha iniciat un expedient informatiu i que un cop es tinguin totes les proves es determinarà si passa a ser sancionador. Si es confirma mala praxi de l'empresa, va afegir, serà aquesta qui haurà d'assumir les despeses que es derivin de la restitució del riu.

De la degradació greu a la recuperació de la fauna

El riu i la seva conca van patir una forta degradació durant la segona meitat de segle XX, sobretot quan als anys 60 i 70 hi va haver un gran augment de població i la proliferació de fàbriques. Sense legislació ambiental que hi posés fre, els abocaments industrials i domèstics van convertir el Besòs en un dels més contaminats d'Europa, pràcticament sense fauna.

Als anys 80, associacions veïnals i grups ecologistes van denunciar la situació. I el 1988 es va crear el Consorci per a la Defensa de la Conca del Riu Besòs, un ens impulsat per 25 ajuntaments de la zona. El 2016 es va transformar en l'actual Consorci Besòs-Tordera.

Abans, la creació, el 1991, del Departament de Medi Ambient de la Generalitat, amb Albert Vilalta com a conseller, va donar un impuls a la descontaminació del Besòs. El Pla de Sanejament tenia com objectiu recuperar la qualitat dels cursos fluvials i reconduir les aigües residuals a través de depuradores.

En el marc d'aquest projecte, es van començar a construir-se plantes de tractament. El riu es va recuperar i la vida hi va tornar. També es van activar a les ribes moltes activitats esportives i culturals.

Entre 2000 i 2004 es van inaugurar els diferents trams del Parc Fluvial del Besòs, una gran àrea verda de 115 hectàrees situada al tram final del riu. I el 6 de juny de 2014 es va aconseguir capturar la primera fotografia d'una llúdriga. Es tracta d'un animal que es troba a la part superior de la cadena alimentària i és un clar indicador de la qualitat de l'ecosistema.

El Besòs i la seva conca continuaven consolidant la seva recuperació, fins que dimecres es va produir l'incendi i l'abocament que han fet recular el temps. Però només uns mesos, segons molts experts i l'administració.

ARXIVAT A:
Medi ambientEcologiaContaminació
Anar al contingut