
Un petó de Judes a Crist? L'autor del cartell de "La Passió" respon: "No m'he inventat res"
L'il·lustrador argumenta que l'escena es menciona "explícitament" als evangelis i denuncia els "greus problemes" amb "altres temes" d'alguns dels qui han criticat el seu cartell
La publicació del cartell de "La Passió" d'Esparreguera d'aquest any ha estat acollit amb opinions enfrontades, especialment a xarxes socials com Facebook i X (Twitter), on alguns usuaris parlen de "mal gust" o "burla".
La il·lustració representa dos homes a punt de fer-se un petó. Es tracta del moment del bes de Judes a Crist que, segons expliquen els evangelis, va ajudar els soldats romans a identificar Jesús i capturar-lo, completant així la traïció de Judes Iscariot.

La polèmica va néixer arran de la presentació pública de la imatge, quan alguns dels usuaris de xarxes socials van començar a mostrar-se en desacord per l'elecció i van parlar de "manca de respecte" o "blasfèmia" per referir-se al document, sovint acompanyant els seus comentaris amb cites bíbliques que condemnen fer-ne mofa.
El creador de la imatge, l'il·lustrador Joaquim Sicart, que reconeix una doble lectura, va ser el guanyador del concurs públic que va organitzar l'organització de "La Passió" d'Esparreguera.
"No m'he inventat res"
Sicart assegura que la seva intenció era fer pensar, mostrar la seva visió de "La Passió" i obrir una mica la ment de les persones, "sobretot en un moment en què es parla de drets i polítiques LGTBI".
"Aquest disseny parla sobretot de "La Passió", però inevitablement també parla de mi i de la meva manera d'entendre l'art i la cultura."
En declaracions al "Tot es mou" de TV3, Sicart ha explicat que va triar aquesta escena perquè li agrada "jugar amb el simbolisme i les dobles interpretacions", i que era un moment que "lligava amb el concepte 'passió'".
A més, afegeix, aquest és un moment àmpliament representat en l'art cristià, i per refermar-ho va publicar un exitós fil a la plataforma X (Twitter) on exposa la "curiositat" que li generen les opinions "sovint contradictòries" dels que parlen de "burla, blasfèmia, mal gust, vergonya..." per referir-se a un episodi descrit en "3 de 4 evangelis".
I segurament, aquestes mateixes persones desconeixen que al llarg de la història de l'art, l'escena ha estat representada per reconeguts artistes com Caravaggio, Giotto, Tissot, Fra Angelico... per citar-ne uns pocs. Perquè és així com està escrit, i a les proves em remeto ??? pic.twitter.com/MVP6XEFYly
Joaquim Sicart (@joaquimsicart) November 16, 2023
L'artista explica que ha rebut dures crítiques de persones que parafrasejaven la Bíblia amb fragments condemnatoris de les burles als textos religiosos i que, aquesta gent, en realitat, "tenen greus problemes amb ves-a-saber-quins-altres-temes...".
- ARXIVAT A:
- CulturaXarxes socials Religió