Grup de gent llançant petards al carrer
Ja es comencen a llançar petards, molt abans de la revetlla
Catalunya al dia

Un "petardòdrom" per no molestar els veïns: Figueres habilita un espai per tirar petards

A les portes de Sant Joan i Sant Pere, l'Ajuntament obre a partir d'aquest divendres un espai segur i perimetrat a tocar de la plaça Europa perquè qui vulgui hi pugui anar a tirar petards

Actualitzat

Trons potents que espatllen migdiades, parcs infantils on s'han d'anar esquivant piules i concentracions de joves llançant petards de nit enmig de la ciutat. Tot això és el que vol evitar l'Ajuntament de Figueres des d'ara i fins al pròxim 30 de juny amb aquesta mena de "petardòdrom" que han ubicat en un polígon allunyat del centre urbà.

Amb el lema "A Figueres celebrem les revetlles amb civisme", l'objectiu és promoure que el llançament de pirotècnia es faci amb civisme i no de manera descontrolada, com han denunciat durant anys els veïns de diferents barris.

Nen al costat d'una font de llums
La tendència apunta cada vegada més a pirotècnia de llum, que no fa soroll (ACN/Albert Freixas)

La idea és que s'hi pugui anar tant els dies previs a la revetlla com la mateixa nit de la festa, com ha explicat la primera tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Figueres, Carme Martínez:

"D'aquesta manera evitarem molèsties als veïns, a les persones sensibles als sorolls i als animals, prioritzant el civisme però també la seguretat."

Que el problema de Figueres amb els petards no és nou es demostra amb iniciatives com la campanya que es va presentar l'any passat per aquestes dates amb el nom de "Soroll off" per alertar precisament sobre els perjudicis que provoquen a persones i animals.


Més controls nocturns

A banda d'habilitar aquest "petardòdrom", la Guàrdia Urbana intensificarà també els controls nocturns en aquells punts de la ciutat que han estat conflictius per l'ús de petards els últims anys. Aquests controls policials estàtics es faran entre les nou del vespre i les vuit del matí, l'horari en què està prohibit llançar pirotècnia.

Si totes aquestes mesures funcionen, l'Ajuntament valorarà introduir canvis a les ordenances municipals per acabar amb els problemes "endèmics" --diu Martínez-- que la ciutat ha patit durant les èpoques de revetlles.


Es vendran més petards

Aquest any, la revetlla de Sant Joan cau en diumenge, un fet que pot afavorir que moltes famílies i grups d'amics celebrin la festivitat en diverses ocasions en els tres dies que dura el cap de setmana llarg. I això pot comportar un increment de vendes respecte a l'any passat.

Botiga de petards
Ja s'han instal·lat les primeres parades per comprar petards (3Cat)

El sector de la pirotècnia preveu vendre un 5% més de petards aquest Sant Joan i facturar uns 23 milions d'euros. Pel que fa al tipus de petards, es consolida la tendència a l'alça de consumir més productes de llum en detriment dels que fan molt de soroll.

A més, aquest any es farà una prova pilot i s'instal·laran contenidors per recollir restes de petards i reciclar-ne el contingut. N'hi haurà dos a la ciutat de Barcelona i un a Palau-solità i Plegamans.

 

ARXIVAT A:
Sant JoanGuàrdia Urbana
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut