Un pescador de Roses dona al municipi 240 peces d'arqueologia submarina que ha recollit durant els últims 30 anys

Un pescador de Roses dona al municipi 240 peces d'arqueologia submarina que ha recollit durant els últims 30 anys

Un pescador de Roses dona al municipi 240 peces d'arqueologia submarina que ha recollit durant els últims 30 anys

Pla mig de Montse Mindan i Francisco Falcó signant el contracte de donació aquest dijous 7 de juny de 2018. (Horitzontal)

Pla mig de Montse Mindan i Francisco Falcó signant el contracte de donació aquest dijous 7 de juny de 2018. (Horitzontal)

ACN Roses.-Un pescador de Roses (Alt Empordà) ha donat al municipi 240 peces d'arqueologia submarina que ha trobat durant els últims 30 anys. Bona part d'aquests objectes els ha recollit amb la xarxa de la seva barca mentre feinejava. Entre les diferents relíquies de la col·lecció hi ha àmfores, ceràmiques o utensilis de pesca, alguns datats del segle IV a.C. Per això, una part d'aquestes peces arqueològiques figuren inscrites a l'Inventari General de Béns Mobles de Patrimoni Històric del Departament de Cultura de la Generalitat. El protagonista de la troballa, Francisco Falcó, ha explicat que per a ell és "molt important" que "tothom tingui accés" a la col·lecció. "Han estat 30 anys d'emocions i sempre he tingut clar que aquest material havia de quedar per a la ciutat", ha reblat. L'alcaldessa de la localitat, Montse Mindan, i el mateix Falcó han signat l'acord aquest dijous a la Ciutadella de Roses.

Roses exposarà en breu una col·lecció arqueològica submarina particular. Es tracta de 240 peces que el veí de la localitat Francisco Falcó ha anat recollint pels voltants del Cap de Creus durant els últims 30 anys amb la seva barca, mentre feinejava. "A vegades estava molt més content amb el què treia del fons marí que no pas amb la pesca", reconeix Falcó. Aquest mariner i aficionat al busseig ha anat guardant totes les relíquies que ha tret de la seva xarxa, i ara les ha donat a l'Ajuntament de Roses."Ha arribat un moment de somni per a mi. Per fi tot el poble podrà gaudir de tot el què he trobat", assenyala Falcó. Entre les peces que ha recuperat hi ha una vaixella romana de ceràmica negre, àmfores, estris per pescar o per conservar aliments. Alguns dels objectes daten del segle IV a.C. "Quan tens a les teves mans una antiguitat de més de 2.400 anys és molt emocionant", reconeix. Falcó ha explicat que el 80% de la col·lecció l'ha trobat pescant i que la resta ha estat a través d'immersions. "Hem hagut d'anar molts cops a sota l'aigua per aconseguir-ho", explica.Una zona apartada El protagonista de la donació ha explicat a l'ACN que el fet d'anar amb una barca petita li ha permès posar-se en zones on els grans vaixells no poden anar, i és allà on ha trobat les peces. "M'havia de guanyar la vida pescant en zones apartades i vaig tenir la sort que d'ensopegar un lloc on s'havia enfonsat un vaixell", explica Falcó.De fet, està "convençut" que encara queden "moltes restes" al fons marí de vaixells enfonsats. "Aquesta era una zona molt transitada anteriorment. Segur que algun dia es trobaran més peces", assenyala.L'Ajuntament, agraït a FalcóL'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, ha agraït l'aportació de Falcó i ha posat en valor "l'altruisme" del seu veí. "Gràcies a aquesta donació el patrimoni arqueològic municipal s'engrandeix i augmenta la seva importància", ha reblat.Seguint els acords de la donació, el consistori està ultimant ara l'estudi i catalogació de tot aquest fons, el qual serà editat posteriorment en un catàleg. En base als resultats i datacions d'aquests treballs, es determinarà l'emplaçament on es durà a terme l'exposició de tot el material, així com la seva inscripció en l'inventari de béns municipals. En el lloc d'exposició al públic, es farà constar l'origen de la col·lecció.