La policia de Shangai detenint manifestants contra la política de covid zero
La policia de Xangai ha intervingut en les protestes contra la política de covid zero (Reuters)

Un periodista de la BBC detingut en les protestes a la Xina denuncia maltractament policial

Segons la cadena britànica, el reporter ha rebut cops i ha estat emmanillat per la policia

Redacció/Agències

La policia xinesa ha detingut un periodista de la cadena britànica BBC a Xangai mentre gravava una protesta contra les polítiques covid zero que s'han estès arreu del país les últimes hores.

Segons ha denunciat el mitjà britànic, el reporter --Ed Lawrence-- cobria les manifestacions aquest diumenge quan va ser "atacat" per diversos agents. "La BBC està extremadament preocupada pel tracte que ha rebut el nostre periodista Ed Lawrence, que va ser arrestat i emmanillat mentre cobria les protestes a Xangai", ha informat en un comunicat.

El text afegeix: "Va estar retingut durant diverses hores abans de ser alliberat. Durant la seva detenció, ha rebut cops i ha estat emmanillat per la policia." I conclou que "això ha passat mentre exercia com a periodista acreditat".

A més, la BBC assegura que no ha rebut cap explicació dels fets: "No hem tingut cap explicació o disculpa oficial de les autoritats xineses, més enllà d'una informació dels funcionaris que després el van alliberar, assegurant que l'havien arrestat pel seu propi bé, per evitar que es contagiés de covid entre la multitud", assegura la cadena britànica.

Lawrence ha agraït el comunicat a través del seu compte de Twitter, on afegeix que té entès que "almenys un ciutadà xinès va ser detingut després d'intentar evitar que la policia em pegués".


Aquesta matinada, la televisió pública suïssa RTS també ha indicat que el seu corresponsal a Xangai, Michael Peuker, ha estat "breument detingut" diumenge a la nit després d'una connexió en directe en què ell mateix explicava que estava "rodejat per tres agents de policia" mentre els feia gestos de calma.

Després de "molts minuts de negociacions" amb un responsable de la policia local, Peuker i la seva càmera van ser alliberats, encara que els agents van retenir el seu material per "verificar-ne el contingut" abans de tornar-lo als periodistes.

Els manifestants han gravat les protestes amb els seus mòbils
Els manifestants han gravat les protestes amb els seus mòbils (Reuters/Casey Hall)

Onada de protestes inusual a la Xina

Les protestes a la Xina contra la política de covid zero implementada per Xi Jinping s'han repetit en diverses ciutats del país tot el cap de setmana.

S'han intensificat després que deu persones han mort en l'incendi d'un edifici confinat al qual no van poder accedir equips d'emergència justament per les restriccions per la covid, a la capital de Xinjiang. I les últimes hores, han derivat en mostres de condol.

Mentre la premsa oficial no informa dels incidents, hi ha vídeos de les protestes a les xarxes socials en què se senten consignes contra la política sanitària i contra el mateix Xi Jinping, un fet poc habitual al país.

Les xifres de nous contagis de la covid van batre el seu rècord per cinquè dia consecutiu després que la Comissió Nacional de Sanitat ha informat aquest dilluns de 40.347 casos detectats la vigília, 36.525 dels quals --més d'un 90% del total-- són asimptomàtics.
 

Les borses obren en vermell

Ja hi ha hagut un efecte immediat de les protestes a les borses xineses, imatges amb pèrdues generalitzades. A l'inici de la sessió, les caigudes més grans, de més del 3%, s'han registrat a la borsa de Hong Kong, tot i que després s'han moderat.

La moneda xinesa també ha baixat respecte al dòlar. L'agència Moddy's s'ha pronunciat sobre el que està passant i diu que les manifestacions podrien afectar negativament l'economia si s'allarguen en el temps i les autoritats responen amb més força.

ARXIVAT A:
XinaCovid-19
Anar al contingut