Un pergamí de l'Alt Urgell del 1543: un dels més antics sobre la baixada de falles

Al Pallars Jussà també tenen documents molts antics que fan referència a aquesta festa, un del 1648 que és còpia d'un altre del 1345. I a Sant Bertrand de Comenys , a França, en conserven un que és del 1344.

Actualitzat

A l'Alt Urgell han fet una troballa que consideren excepcional: un pergamí del segle XVI on es deixa constància que, en aquesta comarca pirinenca, també se celebrava la baixada de falles. Aquest podria ser un dels documents més antics que parli explícitament de les falles.

És un pergamí de 1543 d'un metre i mig de llarg, amb una lletra clara, però minúscula.

Carles Gascón i Chopo, historiador i tècnic de Patrimoni Cultural del Consell Comarcal de l'Alt Urgell:

"És apassionant i quan surt una notícia d'aquest tipus realment notes una sensació de satisfacció molt maca"

En aquest pergamí, propietat de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell es parla explícitament de l'ermita romànica de la Mare de Déu de les Peces, ubicada en un indret privilegiat de la comarca.

 

 

És, precisament, en aquesta ermita on al segle XVI els veïns d'Alàs i els de Torres d'Alàs volien celebrar la baixada de falles i això va ser motiu de conflicte.

Carles Gascón:

"A partir del moment de la signatura d'aquest document de 1543, els de Torres d'Alàs, per un cantó, i els d'Alàs, per l'altre, van haver de celebrar les falles en el seu propi terme, per evitar els escàndols, morts i nafrats que hi va haver fins aquell moment"

 

 

Sembla que les falles havien generat un enfrontament greu entre pobles a l'edat mitjana i, avui, entre comarques. Perquè des del Pallars Jussà alerten que també tenen documents molt antics que parlen d'aquesta festa. Com un del 1648 que no cita explícitament la paraula "falla", però sí  "l'indret on se solia fer lo far", és a dir, el foc final de la festa. I, segons els historiadors, és una còpia d'un document de 1345.

 

 

Joan Ramon Piqué, historiador:

"Juntament amb un document de Sant Bertrand de Comenys , a França, que és del 1344, el del Pallars Jussà i aquest serien els dos més antics de la celebració de les falles al Pirineu"

Ja sigui més antigues unes o les altres, a poc a poc es va trobant més documentació.

 

 

Sofia Isus, directora de la càtedra d'educació i patrimoni immaterial dels Pirineus:

"Tan de bo tinguéssim més diners per poder destinar-los a la recerca a l'arxiu de la diòcesi de la Seu d'Urgell. Creiem que hi ha més documentació directa o indirecta com la que hem trobat ara"

Que les més antigues se celebressin a l'Alt Urgell, als Pallars o a la Vall d'Aran, el que queda clar és que aquesta festa que commemora el solstici d'estiu ha passat de generació en generació fins avui, i per això el 2015 la festa es va declarar patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut