Òscar Navarro, Anskari
Òscar Navarro, Anskari
Vilafranca del Penedès

Un pallasso català, deu dies incomunicat en una presó al Líban

RedaccióActualitzat

La població de Síria -atrapada o expulsada per la guerra civil- és una de les prioritats de molts voluntaris i ONG. I no solament per portar-los aliments o medecines, sinó també somriures.

Un d'ells és el pallasso Anskari. El seu nom és Òscar Navarro i és de Vilafranca del Penedès. L'intent de portar el seu "Taller de somnis" als nens sirians es va convertir en un veritable malson: deu dies en una presó incomunicat.

 

 

Li va passar al Líban, on feia escala per intentar entrar a Síria. Ja sabia que seria difícil i, de fet, no ho va aconseguir: no li van donar el visat. Ho va aprofitar per actuar davant alguns refugiats de Beirut, com ha fet desenes de vegades arreu del món. Però, de sobte, tot es va complicar.

"Resulta que em devia passejar per un barri per on no m'havia de passejar. Suposo que el controla Hezbollah, que són gent molt perillosa. Em detenen, perquè diuen que no porto el passaport, i em fan un primer interrogatori. Em semblava que em deixarien anar... i és al contrari: va ser un dels moments més terribles que he viscut. Et tapen els ulls, t'emmanillen i et diuen que els acompanyis. I clar, jo això ho he vist a les pel·lícules i mai acaba bé."

Òscar Navarro diu que el va detenir Hezbollah. Ell no en sabia el motiu, però se l'imaginava.

"Si tu has estat a Israel, ets potencialment un espia. Per tant, per molt que els expliqués, que els ensenyés fotos, deien: 'Però has estat a Israel, i aquí no portaves un passaport. Per tant, per què passejaves per aquest barri?'"

Aquest vilafranquí va passar-se deu dies en una presó, incomunicat.

"Ni rellotge, ni llum... res. Allà, totes les hores són igual. Tens moments de tornar-te boig i pensar que no pots aguantar ni un minut més."

Des de dins la presó de Beirut va donar un paper a un altre pres a punt de sortir-ne. Hi havia escrit un nom: Rafael Jariod. És el responsable de l'ONG amb què col·labora Navarro i qui va poder alertar l'ambaixada espanyola per treure'l de la presó.

ARXIVAT A:
Síria
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut