Un palau de 3.400 anys emergeix per la sequera de l'Iraq
Vista aèria del palau Kemune, a l'Iraq (Universitat de Tübingen)

Un palau de 3.400 anys emergeix per la sequera a l'Iraq

El descobriment ajudarà a comprendre millor com era la política, l'economia i la història de l'Imperi Mitanni, una de les civilitzacions menys investigades de l'Antic Orient Mitjà

Actualitzat

L'any 2010, un grup d'arqueòlegs van poder determinar que sota les aigües de la presa de Mosul a l'Iraq, hi podia haver una edificació de l'Edat de Bronze. Ara, la forta sequera que pateix el país, ha fet emergir de l'aigua del riu Tigris un palau de l'Imperi Mitanni, de 3.400 anys.

"L'Imperi Mitanni és un dels imperis menys investigats de l'Antic Orient Mitjà", explica la Dra. Ivana Puljiz, una de les caps de la investigació. Per tant, es tracta d'un dels més desconeguts.

La investigació, l'ha fet conjuntament un grup d'arqueòlegs alemanys i kurds a la regió del Kurdistan de l'Iraq, en concret, al costat del jaciment de Kemune. Per això, el palau també se l'anomena així, palau Kemune.

Originàriament, estava situat en una terrassa elevada sobre la vall, a 20 metres de la costa est del que llavors era el riu Tigris. Les ruïnes conserven una altura d'uns 7 metres d'alçada, amb uns murs fets d'argila de fins a 2 metres d'ample. S'han identificat fins a 8 habitacions del que creuen que era un imponent palau.

 

Mur de la terrassa del costat est del palau Kemune (Universitat de Tübingen)

 

L'excavació es troba just al costat de les aigües de la presa de Mossul, a l'Iraq (Universitat de Tübingen)

 

A més a més, les parets estan revestides amb guix i algunes conserven unes pintures murals en brillants tons vermells i blaus, que permeten als investigadors determinar l'edat de la troballa. Així ho explica la Dra. Puljiz:

"Durant el segon mil·lenni aC, els murals eren probablement un tret característic dels palaus de l'Antic Orient Mitjà, però rara vegada els trobem conservats. Per tant, descobrir pintures murals a Kemune és una sensació arqueològica."

 

Fragment de mur (Universitat de Tübingen)

 

Al capdavant de la investigació, hi ha el Dr. Hasan Ahmed Qasim (de la Universitat de Duhok, al Kurdistan iraquià) i la Dra. Ivana Puljiz (de la Universitat de Tübingen, d'Alemanya), en cooperació amb la Direcció d'Antiguitats de Duhok. L'arqueòleg kurd, el Dr. Qasim, ha volgut remarcar la importància de la cooperació entre institucions de diferents països per aquest tipus de descobriments històrics.

 

Dra. Ivana Puljiz (Universitat de Tübingen)

 

Dr. Hasan Qasim (Universitat de Tübingen)

 

Els arqueòlegs, han pogut constatar que hi ha dues fases d'ús del palau, cosa que indica que l'edifici es va utilitzar durant un llarg període de temps. Així mateix, tot sembla indicar que, a la part nord, hi tenia una ciutat annexada.

Fins ara, només es tenia informació del període Mitanni dels jaciments de Tell Brak, a Síria, on es va trobar un altre palau del 1500-1360aC, i de les ciutats de Nuzi i Alalakh, totes dues situades a la perifèria de l'imperi. El descobriment iraquià ajudarà a comprendre millor aquesta civilització, de la qual, fins i tot, ni se n'ha identificat de manera exacta la capital.

L'Imperi Mitanni (del XV a mitjans del XIV aC) va cobrir una àrea que s'estenia des de la costa oriental del Mediterrani fins l'est de l'actual nord de l'Iraq, on es troba la seva regió kurda. Dominava gran part del nord de Mesopotàmia i Síria. Els arqueòlegs, ara, esperen obtenir nova informació sobre la política, l'economia i la història de l'imperi mitjançant l'estudi de les tauletes cuneïformes descobertes al palau.

De fet, aquestes tauletes, també han ajudat a determinar que el jaciment de Kemune, podria ser, provablement, l'antiga ciutat de Zakhiku i que hauria existit durant 400 anys.

 

Palau de Kemune, vist des del sud (Universitat de Tübingen)

 

Amb la construcció de la presa de Mossul, als anys 1980, tota la zona va quedar inundada. L'any 2010, va començar a baixar el nivell de l'aigua i es va descobrir el jaciment de Kemune. La recent manca d'aigua i l'alliberament d'aigua per mitigar els efectes de la sequera que viu l'Iraq des de fa un any, ha fet disminuir la quantitat d'aigua de la presa considerablement. Per això ara, el palau ha tornat a sortir a la vista de tothom.

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut