El mural de Caravaggio pintat en un sostre de Vil·la Aurora (Reuters/Remo Casilli)
El mural de Caravaggio pintat en un sostre de Vil·la Aurora (Reuters/Remo Casilli)
Roma

Vil·la Aurora, el palau amb l'únic mural conegut de Caravaggio que ningú vol comprar

La subhasta de l'històric edifici al centre de Roma s'ha tancat poc després de començar davant la falta d'interès dels compradors i es repetirà a l'abril

Actualitzat

Al centre de Roma hi ha un palau amb sis plantes, onze habitacions, deu banys i, a l'interior, pintures i escultures de desenes d'artistes. Però, entre totes les obres d'art, destaca l'únic mural conegut del pintor Michelangelo Merisi da Caravaggio. El mural, pintat en un dels sostres, és una obra de joventut de l'artista i representa les figures de Júpiter, Neptú i Plutó.

Vil·la Aurora, el palau romà considerat un tresor, ha sortit a subhasta aquest dimarts. Però poc després de començar, la subhasta s'ha tancat per la falta d'interès dels possibles compradors. S'haurà de repetir el 7 d'abril, a un preu de sortida un 20% menor al d'aquest dimarts, que era de 471 milions d'euros.

El palau Vil·la Aurora està considerat un tresor al centre de Roma (Reuters/Remo Casilli)


Un tresor al centre de Roma

La Vil·la Aurora de Roma és la residència històrica de la família Ludovisi, que al llarg de la història ha donat diversos cardenals i fins i tot dos papes.

El palau rep el nom per l'al·legoria de la deessa Aurora del pintor Guercino, exponent del barroc romà, que decora el sostre de l'entrada. A més, al palau hi ha obres d'artistes com Dominichino, Paul Bril o Giambattista Viola i una estàtua del déu Pan atribuïda a Miquel Àngel.

Avui és un edifici fred, fosc i humit, però en el passat va ser un dels centres de poder de Roma i escriptors com Goethe, Stendhal o D'Annunzio van lloar-ne la bellesa.

Fragment del mural de Caravaggio pintat en un sostre de Vil·la Aurora
Fragment del mural de Caravaggio pintat en un sostre de Vil·la Aurora


La subhasta l'ha decidida un jutge per posar fi a les disputes internes de la família propietària. Després de la mort, l'any 2018, de l'aristòcrata Nicolò Boncompagni Ludovisi, els hereus han estat incapaços de posar-se d'acord ni tan sols per mantenir el palau i, ara, han d'afrontar un deute tributari.

Actualment, al palau hi viu l'actriu nord-americana Rita Jenrette, viuda de Ludovisi, de qui va heretar el títol de princesa.

 


El preu de sortida fixat pel jutge era de 353 milions d'euros, però el pèrit va elevar-lo a 471 milions. Els historiadors, mentrestant, insisteixen que el valor de Vil·la Aurora és incalculable.

La venda ha aixecat polèmica, perquè hi ha veus que reclamen que l'Estat hi intervingui per evitar que l'edifici quedi en mans privades. Fins i tot hi ha una campanya a Change.org que demana que l'Estat adquireixi el palau, de gran valor històric i cultural.

De tota manera, la llei només preveu que l'Estat exerceixi el dret de preferència en un termini de 60 dies després que un particular hagi comprat el palau, i sempre per una xifra més alta.

 

 

ARXIVAT A:
ItàliaArt
Anar al contingut