Girona

Un pagès condemnat a 6.000 euros de multa per matar aus protegides

Un pagès gironí haurà de pagar una multa de 6.000 euros per destruir un niu i matar dos pollets d'esparver cendrós ("Circus Pygargus"), una au de rapinya d'espècie protegida i en perill d'extinció, mentre segava el seu camp, malgrat haver estat advertit de la presència de les aus. Segons que han confirmat fonts de Medi Ambient, els fets van ocórrer el juny del 2008 quan agents rurals van advertir el pagès de la presència en un dels seus camps d'un niu d'aquesta espècie protegida amb tres exemplars al seu interior. Malgrat l'advertència, a l'estiu d'aquest mateix any el pagès va segar el camp, la qual cosa va destruir el niu i va matar dues cries i el tercer exemplar va quedar malferit.

Actualitzat
El Departament de Medi Ambient el va denunciar i ara el jutjat contenciós número 1 de Girona ha donat la raó a la Conselleria i ha desestimat el recurs presentat pel denunciat, que haurà de fer front a la multa de 6.000 euros. Com marca el protocol per a aquest tipus d'espècies protegides, els agents rurals van advertir el pagès que després de la detecció d'aquest niu havia de protegir-lo, i que el departament de Medi Ambient li pagaria una indemnització per no sembrar i segar el camp on es trobava.

Això no obstant, el pagès va fer cas omís d'aquesta advertència i d'aquest protocol d'actuació, va segar el camp i amb la segadora va destruir el niu. Malgrat que quan el Departament de Medi Ambient li va obrir un expedient sancionador el pagès va al·legar falta d'intencionalitat en els fets, ara la justícia ha donat la raó a la Generalitat.

En aquest sentit, el director del Departament de Medi Ambient a Girona, Emili Santos, ha indicat que aquesta sentència és important perquè és un toc d'atenció: "aquesta decisió judicial és molt important perquè ajuda a conscienciar la gent de la importància de protegir certes espècies" i serveix perquè tothom vegi que "qui no compleix no queda impune".

A Catalunya existeixen unes 71 parelles d'exemplars d'aquesta espècie d'au de rapinya, que nia principalment en camps de cultiu i menja petits rosegadors i ajuda a mantenir l'equilibri en la naturalesa.

Anar al contingut