Un pagès belga "envaeix" França i canvia la frontera del 1820 només movent una pedra
Les autoritats ho deixen en una anècdota si torna la fita a lloc
Un pagès belga "envaeix" França i canvia la frontera del 1820 només movent una pedra
Pedra amb la data 1819 gravada
La fita, clavada al bosc, indica el límit entre els dos països

Un pagès belga "envaeix" França i canvia la frontera del 1820 només movent una pedra

Les autoritats ho deixen en una anècdota si torna la fita a lloc

Virgínia Arqué NuenoActualitzat
TEMA:
Unió Europea

Només ha mogut una pedra 2 metres i 20 centímetres, però podria haver provocat un conflicte internacional.

La pedra en qüestió té una xifra gravada: 1819, l'any en què es va plantar. Pesa 150 kg i és, ni més ni menys, una fita que marca la frontera entre França i Bèlgica acordada en el Tractat de Courtrai del 1820, cinc anys després de la derrota de Napoleó a la batalla de Waterloo.

Avec une équipe de tf1 à la frontière entre Bousignies et Montignies. On a bougé la borne de 1819, la Belgique et notre...

Posted by David Lavaux on Dilluns, 3 de maig de 2021


Sí que ve d'un pam

L'home diu que la va moure per fer passar un tractor. Alguns veïns, més malpensats, creuen que volia engrandir les seves terres, la mateixa versió que n'ha donat l'alcalde de la localitat belga d'Erquelinnes, David Lavaux.

"S'han venut les terres i suposo que la persona que les has comprades ha canviat els marges com li ha semblat. Però això no és una frontera privada, és la frontera entre dos països, i tu no pots moure una marca fronterera que porta anys aquí amb total impunitat."


El que no sabia el propietari, en moure el roc, és que, des de fa dos anys, té un geolocalitzador que deixa constància de la seva posició exacta.

Els veïns de les dues bandes coincideixen que no cal fer-ne un problema d'estat 

Un grup d'una associació francesa d'amants de la història local que passejava per la zona es van adonar del canvi i van fer pública la troballa.

La malesa, però, lluny de provocar un incident diplomàtic, ha quedat en una anècdota que es resoldrà aviat. "Si mostra bona voluntat, no tindrà cap problema, ho solucionarem amistosament", assegura David Lavaux, després de fer broma sobre el gest del seu compatriota.

"Ha fet Bèlgica més gran i França més petita. Jo estic content, el meu poble és ara més gran."


També li ha demanat que la torni a lloc a finals d'aquesta setmana, per evitar haver de portar al cas davant el Ministeri d'Exteriors belga.

Mentrestant, a la banda francesa, al poble veí de Bousignies-sur-Roc, també s'ho han pres amb ironia. "Hauríem d'intentar evitar una nova guerra fronterera", ha declarat, fent broma, l'alcaldessa de la localitat, Aurélie Welonek.

Igual que una veïna, que no creu que de l'incident se n'hagi de fer "un problema d'estat".

Zona fronterera entre França i Bèlgica
La frontera entre els dos països té 200 anys d'història (Google Maps)

D'altres, però, entre somriures, són més crítics. "El que és nostre és nostre. No es tracta de deixar-nos robar dos metres", diu una altra veïna, mentre el guarda forestal se'n fa creus: "Això que ha fet el propietari no és normal, no és lògic, no es pot moure una frontera així com així."

Les dues administracions han emplaçat el pagès a tornar la fita a lloc com més aviat millor.

Una pedra que, a més de la data inscrita, també té dues inicials, amb dos segles d'història.

Bèlgica no era independent el 1820. El territori va quedar annexionat als Països Baixos; per això a la pedra, amb la data gravada, hi ha també una F a la banda francesa i una N (Netherlands) mirant cap a la banda belga.

A la pedra també hi ha les inicials N i F 
ARXIVAT A:
Unió EuropeaFrança
Anar al contingut