El moisaic, vist des de dalt, amb alguns tècnics treballant ajupits per destapar-lo
El mosaic s'ha conservat, tot i que era a tot just 60 centímetres de profunditat d'un camp

Un pagès anglès troba un mosaic romà de fa 1.600 anys enterrat sota un camp de blat

L'home estava passejant durant el confinament quan va veure una ceràmica que ha resultat ser d'una extraordinària vil·la romana enterrada a tot just mig metre

Ferran Vila CabanasActualitzat

Insòlita troballa sota els camps d'un pagès de Rutland, al nord de Londres.

Seguint la pista d'un tros de ceràmica, els arqueòlegs hi han descobert el primer mosaic romà del seu tipus al Regne Unit.

el mosaic: al volant, una senefa, i al mig l'escena
El mosaic mostra part de la història de l'heroi grec Aquil·les (arxiu Historic England)

Una autèntica meravella que ha estat colgada durant 1.600 anys sota uns camps on fins fa pocs mesos s'hi estava conreant blat.


Descoberta casual durant el confinament

La primera sospita que aquell camp amagava alguna cosa la va tenir el fill del propietari durant una passejada en els mesos de confinament pel coronavirus, l'any passat.

Jim Irvine va detectar una peça poc usual entre el blat, i li va cridar l'atenció.

el propietari i el seu fill, sobre els rostolls del camp de blat, al costat d'un petit forat on es començava a veure el mosaic
Jim Irvine i el seu pare, Brian Naylor, es van fotografiar al camp el 2020, durant el confinament, quan encara no havia començat l'excavació (arxiu Historic England)

Després, mirant la zona a través d'una imatge de satèl·lit, es va adonar que al camp s'hi veia un contorn molt clar, "com si algú l'hagués dibuixat amb un guix a la pantalla del meu ordinador".

Per això es va posar en contacte amb l'equip arqueològic del Consell del Comtat de Leicestershire, i ha estat treballant colze a colze amb ells tot aquest temps.

un home frega el mosaic amb un esponja humida
El mosaic s'ha destapat, estudiat i tornat a colgar per protegir-lo (arxiu Historic England)

Com que es tractava d'un descobriment excepcional, l'organisme encarregat del patrimoni històric del Regne Unit, Historic England, va començar una actuació arqueològica d'urgència l'agost del 2020.

una desena de persones equipads amb cubells treballant sobre el mosaic. Al fons, les muntanyes de sorra que han hagut de treure
Historic England va aconseguir finançament per començar l'excavació l'agost de 2020 (arxiu Historic England)

Darrerament, des del setembre, al camp hi ha estat treballant un equip dels Serveis Arqueològics de la Universitat de Leicester. I, finalment, aquest dijous, el mosaic i el complex de vil·les que l'envolten han quedat protegits legalment.

Malgrat tot, les restes ja havien quedat alterades en alguns punts perquè es trobaven a molt poca profunditat d'un camp que, fins ara, s'ha estat llaurant.

La família ja ha explicat a la BBC que no pensa cultivar-hi més, per facilitar-ne la conservació, i el govern preveu ajudar-los perquè els camps es puguin reconvertir en prats de pastures.

pla zenital on es poden veure els rostolls del camp i, al centre, dos rectangles on s'ha buidat el terreny per fer l'excavació
El jaciment arqueològic queda al bell mig d'un camp on fins ara s'hi havia conreat blat (arxiu Historic England)


11 metres de mosaic dedicat a Aquil·les

Les restes del mosaic mesuren 11 metres de llarg per gairebé 7 metres d'ample i representen part de la història de l'heroi grec Aquil·les.

L'obra d'art era el paviment del que es creu que havia estat una gran zona de menjador o una sala d'estar.

pla zenital del mosaic, on també es poden veure els murs que l'envolten
Els arqueòlegs creuen que el mosaic era el paviment del menjador o la sala d'estar (arxiu Historic England)

La sala forma part d'una gran vil·la de l'època tardoromana, entre els segles III i IV dC.

Segons els experts, el més probable és que el complex fos ocupat per una persona rica, amb coneixements de literatura clàssica.


Un mosaic únic

Els mosaics s'utilitzaven en una varietat d'edificis públics i privats de l'Imperi Romà, i sovint presentaven personatges famosos de la història i la mitologia. 

Tanmateix, el mosaic de Rutland és únic al Regne Unit perquè presenta Aquil·les i la seva batalla amb Hèctor al final de la guerra de Troia i és un dels pocs exemples que s'han trobat arreu d'Europa.

A més, una prospecció ha revelat que al voltant de la vil·la també hi hauria altres edificacions que es destaparan en les pròximes campanyes d'excavació, que podrien ser l'any vinent.

De moment, les primeres descobertes s'han inventariat i s'han tornat a tapar per protegir-les.

una dona teballa, ajupida, per desenterrar un dels murs d l'excavació
Al voltant del mosaic, hi han trobat les parets d'una vil·la d'altres edificacions (arxiu Historic England)

 

 

ARXIVAT A:
ArqueologiaRegne Unit
Anar al contingut