Berlín

Un pacte clau entre Sèrbia i Kosovo obre la via europea al país candidat a l'adhesió

Un acord entre Sèrbia i Kosovo permetrà que aquesta província independitzada unilateralment de Sèrbia tingui delegació pròpia en les cimeres de la regió dels Balcans. El consens podria desencallar les adhesions de Sèrbia i Kosovo a la Unió Europea, quan encara hi ha cinc socis, entre aquests Espanya, que no reconeixen la independència de Kosovo.

TVC/RedaccióActualitzat
La portaveu de la Comissió Europea, Maja Kocijancic, ho ha explicat "en poques paraules: totes dues parts s'han compromès a enllestir una cooperació regional de forma efectiva, participativa i representativa. Així, doncs, aquest acord permetrà a Kosovo participar i firmar acords d'abast europeu amb pròpia representació en converses de caràcter regional i a través d'una fórmula particular".

Alemanya espera que la UE pugui tancar aviat acords amb Kosovo

El portaveu de l'executiu alemany, Steffen Seibert, ha reconegut amb satisfacció els progressos en el procés de diàleg entre Sèrbia i Kosovo i ha expressat, a través d'un comunicat, la seva esperança que la Unió Europea pugui tancar acords aviat amb l'exprovíncia sèrbia. "Tots dos interlocutors han rubricat un acord pràctic sobre la gestió de la frontera entre Sèrbia i Kosovo i han arribat a un consens sobre la participació de Kosovo en fòrums regionals", ha declarat el portaveu alemany.

Seibert també ha recordat, que dijous "es van desmantellar barricades de la part sèrbia que obstaculitzaven l'accés a Kosovo" i ha subratllat que "la llibertat de moviment de la missió de la Unió Europea (EULEX) al nord de Kosovo ha millorat en els últims dies". El portaveu ha afegit que cal valorar la intenció de la Comissió Europea d'iniciar un estudi de viabilitat per a un acord d'estabilització i associació amb Kosovo".
Anar al contingut