Roses tindrà canvi d'alcalde aquest juny
Roses tindrà canvi d'alcalde aquest juny (Gordito1869, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons)
Roses

Un pacte amb Junts dona al PSC l'alcaldia de Roses i desbanca Esquerra

ERC i el PSC van quedar empatats a quatre regidors, però els socialistes sumen amb Junts i Gent del Poble per governar el municipi

RedaccióActualitzat

Roses canviarà d'alcalde per un pacte entre el PSC i Junts. Els dos partits han pactat repartir-se l'alcaldia i desbancar així l'actual batlle, d'Esquerra Republicana.

Aquest és el primer pacte local en què el PSC i Junts sumen forces en un context de discussions dins de l'independentisme per vestir una estratègia comuna de cara a les eleccions espanyoles del 23 de juliol.

El pacte és a tres bandes, entre el PSC, Junts i Gent del Poble. Els socialistes van quedar empatats a quatre regidors amb ERC, però amb 120 vots menys que els republicans. Junts és tercera força amb tres i Gent de Poble en tenia 2. Fa quatre anys la situació era inversa: Junts va guanyar amb 4, ERC va empatar en segon lloc i el PSC era tercer, amb 3.

El 2019 el pacte va ser entre ERC, Junts i Gent del Poble i els republicans i els juntaires es van alternar l'alcaldia.

Alcaldia partida

L'acord de governar de la pròxima legislatura, inclou partir-se l'alcaldia entre les dues formacions amb més vots: el socialista Josep Maria Martínez serà alcalde els 3 primers anys, i Sílvia Ripoll, de Junts, tindrà l'alcaldia l'últim any.

El portaveu de Gent del Poble, Fèlix Llorens, ha explicat a l'ACN que han escollit pactar amb el PSC (en lloc d'ERC, amb la qual van governar l'última legislatura) perquè consideren que és "el que millor reflecteix el resultat electoral".

El fins ara alcalde, el republicà Joan Plana, considera que el pacte és un despropòsit, però manté la mà estesa fins a l'últim moment.

La majoria absoluta a la localitat se situa en els 9 regidors (el consistori en té 17 en total), que són els que aconsegueixen amb aquest pacte les tres formacions que governaran Roses en tripartit els pròxims quatre anys. 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut