Una científica col·loca un vial en un laboratori (EFE/Rungroj Yongrit)
Una científica col·loca un vial en un laboratori (EFE / Rungroj Yongrit)

Un nou virus d'origen animal contagia 35 persones a l'est i el centre de la Xina

Científics xinesos identifiquen l'henipavirus Langya, que té com a símptomes principals febre, cansament, tos, pèrdua de gana, mal de cap, nàusees o dolor muscular

Redacció/AgènciesActualitzat

Científics de la Xina i de Singapur han identificat un nou virus d'origen animal que ha contagiat almenys 35 persones a la Xina en els darrers dos anys.

Per ara, el virus s'ha trobat sobretot en musaranyes. No hi ha proves que hi hagi transmissió del virus de persona a persona.

De moment, els contagiats amb aquest henipavirus, anomenat també "henipavirus Langya", són de les províncies de Shandong, a l'est de la Xina, i Henan, al centre del país.

Un estudi publicat a la revista científica New England Journal of Medicine apunta que el virus s'ha trobat en mostres de frotis de coll de pacients amb febre que tenien antecedents de contacte recent amb animals.

Un laboratori a la ciutat xinesa de Xangai
Un laboratori a la ciutat xinesa de Xangai (Reuters / Aly Song)

Símptomes com febre, cansament i tos

De moment, 26 de les 35 persones infectades amb aquest henipavirus presenten símptomes com febre, cansament, tos, irritabilitat, anorèxia, pèrdua de gana, mal de cap, dolor muscular, nàusees i vòmits.

Els henipavirus són una de les principals causes del salt de malalties d'animals a humans (un procés conegut com a "zoonosi") a la regió d'Àsia-Pacífic. Virus d'aquest gènere com l'Hendra (HeV) o el Nipah (NiV) infecten els humans. En tots dos casos, l'hoste del virus és el ratpenat frugívor.

Els henipavirus poden arribar a causar malalties greus en animals i humans. Actualment, no hi ha cap vacuna ni tractament i l'única opció és l'atenció sanitària per controlar-ne possibles complicacions.

"Fins ara, els casos d'henipavirus Langya no han estat ni mortals ni molt greus, de manera que no s'ha d'entrar en pànic", assegura Wang Linfa, professor del programa de malalties infeccioses emergents de la Facultat de Medicina de Duke, en declaracions al diari xinès Global Times.

Al mateix diari, l'adjunt al cap del Departament de Malalties Infeccioses de l'Hospital Huashan, Wang Xinyu, apunta que "el coronavirus no serà l'única malaltia infecciosa que provoqui una pandèmia arreu del món, perquè les noves malalties infeccioses tindran un impacte cada vegada més gran en la vida quotidiana dels éssers humans".

 

ARXIVAT A:
SalutXina
Anar al contingut