Peix mort a Castelldefels pel vessament d'aigües residuals
Peixos morts a Castelldefels pel vessament d'aigües residuals

Un nou vessament d'aigües fecals a Castelldefels provoca la mort de desenes de peixos

El col·lector s'ha tornat a trencar i ha estat set hores seguides abocant al mar milers de litres d'aigua bruta sense depurar

Cori Calero López / Lluís Miquel GarciaActualitzat

Nou vessament d'aigües fecals al mar de Castelldefels. El col·lector s'ha tornat a trencar i aquesta passada nit ha estat set hores seguides abocant al mar milers de litres d'aigua bruta sense depurar.

Només aquest any, se'n calculen com a mínim deu vessaments. Apareixen morts peixos de mar com daurades o llobarros i peixos d'aigua dolça, perquè l'abocament afecta el mar, però també ecosistemes com l'Olla del Rei, inclosa en el catàleg de zones humides de Catalunya, com denuncia Judith Siches, de la Plataforma Salvem l'Olla del Rei.

"Els vessaments es produeixen quan es trenca el col·lector perquè està molt vell, o bé quan plou molt i l'estació que bombeja no té prou capacitat i s'acaben mesclant les aigües fecals i les pluvials."

Aquesta situació ha provocat que la bandera vermella onegi a la platja de la Pineda de Castelldefels des d'aquest dimecres. Tot i que el punt sensible de l'afectació és la zona de la plaça de les Palmeres, la prohibició del bany s'ha fet extensible a tot l'arenal de la Pineda.

El punt concret del trencament es va localitzar la matinada del dia 16 a les 5.30 hores al tub original de la canonada, situat molt a prop del tram substituït el novembre passat. Segons l'AMB, aquest tram es va inspeccionar en el seu moment i no es trobava en l'actual estat de degradació que ha provocat la trencada.

Per tal d'evitar que les aigües arribessin a la sortida de la plaça de les Palmeres, des del migdia del 16 de setembre es va disposar de camions cisterna per retirar les aigües residuals i minimitzar al màxim l'afectació.

L'aigua negra sortint directament de l'emissor d'aigües residuals, sense filtrar, gravada pels veïns
L'aigua negra sortint directament de l'emissor d'aigües residuals, sense filtrar, gravada pels veïns

Biòlegs com Claudio Bracho alerten del greu efecte sobre la biodiversitat marina i de l'aigua dolça:

"Tot aquest impacte té efectes prolongats. Aquesta gran càrrega de contaminants pot provocar canvis dràstics que tardaran molts anys a refer-se. Aquí tenim una àrea protegida que són les costes del Garraf. Pot afectar espècies estrictament protegides i que estan en risc al Mediterrani."

La Generalitat s'ha compromès a fer unes obres de millora del col·lector, però no començaran fins a l'any 2022. Plataformes veïnals, ecologistes i biòlegs creuen que les mesures es fan tard i són insuficients, perquè també s'hauria d'arreglar l'estació bombejadora, per evitar que el desastre es repeteixi per enèsima vegada.

La Plataforma Salvem l'Olla del Rei calcula que han mort més de 50 peixos
La plataforma Salvem l'Olla del Rei calcula que han mort més de 50 peixos (CCMA)
ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut