Un nou test d'anticossos de Covid fet amb dues gotes de sang té una fiabilitat del 99%
El nou test d'anticossos només necessita dues gotes de sang (Agència Andorrana de Notícies/ACN)

Un nou test d'anticossos de Covid fet amb dues gotes de sang té una fiabilitat del 99%

El CSIC lidera el desenvolupament de la tècnica, que ofereix resultats en 24 hores i estaria en el mercat a mitjans de mes

Dues gotes de sang extretes del dit i resultats en 24 hores. Això és el que aconsegueix el nou test d'anticossos del coronavirus SARS-CoV-2 desenvolupat per un equip liderat per investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

El test podria estar en el mercat a mitjans de mes.

La descripció del test i els resultats obtinguts fins ara es descriuen a la revista EMBO Molecular Medicine.

Els investigadors ressalten les diferències d'aquesta prova amb les que es fan servir ara. En primer lloc, utilitzen la proteïna completa de l'espícula (spike) del virus, que aquest últim fa servir per entrar a les cèl·lules. Això dona a la prova més fiabilitat –de fins al 99%–, perquè les actuals n'utilitzen només una part per detectar els anticossos.

Quan un element estrany, com un virus, entra a l'organisme, el sistema immunitari produeix anticossos específics per atacar-lo i bloquejar-lo. En el cas del SARS-CoV-2, aquest test els pot detectar amb més precisió, com explica Balbino Alarcón, investigador del CSIC al Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CBM-CSIC-UAM):

"Aquests s'uneixen a la proteïna 'spike' del coronavirus i bloquegen la seva entrada a les cèl·lules humanes. Molts dels tests serològics que existeixen es basen en la utilització de proteïnes recombinants –no produïdes de manera natural per cèl·lules infectades–, que no reprodueixen fidelment la forma de la proteïna S que es localitza a les espines del virus, cosa que en redueix la fiabilitat."

El nou test fa servir un tipus de cèl·lules humanes cultivades denominat Jurkat-S, que expressen la proteïna de l'espícula completa a la seva superfície. Tal com es troba en estat natural, es presenta en grups de tres còpies, anomenats trímers, amb els quals el virus penetra a les cèl·lules.


Cèl·lules fluorescents

El test consta dos components. Un és el de les cèl·lules Jurkat-S, que porten el trímer a la seva superfície. La mostra de sang s'hi uneix si l'individu té anticossos contra el SARS-CoV-2.

El segon component és un anticòs fluorescent. Aquest últim fa que les cèl·lules, si s'hi ha unit l'anticòs present a la sang, es tornin fluorescents.

Per comprovar-ho es fa servir l'anomenada citometria de flux, un feix de llum làser molt fi que permet veure si la cèl·lula s'ha tornat fluorescent i, per tant, a la sang de la mostra hi ha anticossos contra el SARS-CoV-2. La intensitat de la llum serà proporcional a la quantitat d'anticossos.

Els autors han analitzat vora dues mil mostres obtingudes d'hospitals i de voluntaris de centres de recerca i d'empreses de Madrid i Sant Sebastià. Això ha permès comprovar que la sensibilitat de la tècnica és molt alta.

Fins i tot s'han detectat anticossos en mostres de pacients que havien donat negatiu amb altres tècniques.

El test ha permès establir que un 28% del personal que treballa al CBM és immune. I que els anticossos es poden detectar fins a vuit mesos després de la infecció.

Senzilla extracció de sang

Un altre avantatge és que només calen dues gotes de sang capil·lar, que qualsevol persona es pot extreure ella mateixa del dit amb un equip molt senzill. Després es porta al laboratori, on els resultats s'obtenen en 24 hores, tot i que els investigadors veuen factible escurçar aquest temps.

Un dels problemes de la tècnica, segons expliquen els autors en l'article, és la necessitat d'utilitzar un citòmetre de flux.

"Tot i això, l'ús estès d'aquestes màquines en els departaments d'immunologia i hematologia dels hospitals converteix el test en el mètode a triar si l'objectiu és determinar de manera acurada quina proporció de la població humana té una resposta humoral protectora i quant de temps falta per assolir l'anhelada immunitat de grup."

Per això, consideren que la tècnica és un afegit important a les polítiques públiques de salut i epidemiologia i que ajudarà a decidir quina part de la població s'ha de prioritzar en la vacunació. També permetrà fer un seguiment de l'eficàcia de les vacunes.

La producció es farà a través de les empreses Recovid Solutions i Vitro, amb seu a Granada. Es preveu que estarà en el mercat a mitjans de mes.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
Anar al contingut