Barcelona

Un nou protocol garanteix el suport a les víctimes del tràfic de persones

La Generalitat, el món municipal, els psicòlegs i la judicatura han signat un protocol per garantir l'assistència a les víctimes del tràfic humà. Millora la coordinació entre els diferents agents i remarca que la protecció s'ha de poder estendre més enllà del judici.

RedaccióActualitzat

La Generalitat, el món municipal, els psicòlegs i la judicatura han signat un protocol per garantir l'assistència a les víctimes del tràfic de persones, sobretot en el cas de les estrangeres i els menors. El document, que s'afegeix al que fa dos anys va impulsar el govern espanyol, millora la coordinació entre fiscalia, cossos policials i entitats que donen suport a les víctimes i, sobretot, en prioritza l'assistència i la protecció.

Així, per exemple, s'hi estableix que la víctima ha de tenir dret a la cobertura sanitària pública, que ha de poder declarar per videoconferència el dia que els fets arribin a judici o que ha de tenir accés a la justícia gratuïta. El document també recull que, després del procés penal, la víctima ha de continuar rebent suport "si la seva seguretat corre perill o si rep tractament mèdic o psicològic" i també "quan s'estimi necessari tenint en compte les condicions i necessitats de la víctima". D'aquesta manera es vol evitar que quedi desemparada un cop acabat el judici.

El protocol menciona les associacions que s'encarreguen d'assistir les víctimes. Precisament, aquestes entitats consideren que el protocol encara és insuficient. "Queda pendent sobretot poder generar el compromís econòmic. Ara tot es basa en la bona voluntat i en el fet que les entitats estem suplint el govern", ha destacat Rosa Cendón, de l'associació Sicar.

En tres anys, a Europa s'han identificat 23.000 víctimes del tràfic de persones, però la majoria mai no ho denuncien per por de represàlies.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut