Un treballador protegit en un hospital
Un treballador protegit en un hospital

Un nou mètode de càlcul de Salut indica que estem pitjor que les dades oficials

El nou indicador combina els positius de les PCR i els testos d'antígens i permet tenir una visió més actualitzada de la realitat

Redacció/ACNActualitzat

Salut Pública ha validat una nova manera de calcular els indicadors que permet salvar els tres dies d'endarreriment amb què treballa fins ara. Parteixen dels tests d'antígens, que es fan en centres sanitaris a persones simptomàtiques, que s'obtenen en pocs minuts. Amb un model matemàtic, poden estimar de forma fiable quina és la realitat del dia.

Així, avui, les dades oficials arriben fins dissabte passat, dia 12, i indiquen que la velocitat de contagi és d'1,22 amb 8.610 casos setmanals. Però amb el nou mètode ja saben que, en realitat, la velocitat de contagi ja s'enfila fins a 1,45, i els casos setmanals, a 12.000.

En un moment com l'actual, "guanyar tres dies és guanyar molt", ha remarcat el secretari de Salut Pública Josep Maria Argimon, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio". Argimon ha afirmat que han comprovat que aquesta és una manera "robusta i fiable" de calcular els indicadors.


Argimon insta a reduir la mobilitat i la interacció social

Davant d'això, el secretari de Salut Pública diu que caldrà reduir la mobilitat i la interacció social i que el govern haurà de prendre una decisió en aquest sentit en les pròximes hores. També s'ha mostrat partidari d'endurir el pla de Nadal i de sortides dels residents d'un "mínim de tres dies".

"No estem bé i m'atreviria a dir que anem malament", ha estat ll'anàlisi feta per Argimon. Ha afegit que la situació és conseqüència d'haver incrementat la mobilitat i la interacció i ha qualificat d'"impressionants" les imatges de Barcelona durant el pont de la Puríssima.

Però no creu que el pla de reobertura hagi estat un error tenint en compte les possibilitats econòmiques del país. "Si fóssim un país ric, les decisions que prendríem serien diferents", ha reiterat.

En una entrevista a El Diario, Josep Maria Argimon ha afirmat que tot sembla indicar que s'està davant de la tercera onada i a Catalunya Ràdio ha afegit que la corba d'aquesta nova onada tindria la mateixa durada que les anteriors, entre tres i quatre setmanes de pujada i les mateixes de baixada, però amb un pic "menys alt" que l'anterior.

"Si fas una passa i veus que no va en la bona direcció, has de fer un pas enrere i això és normal a la vida", ha declarat. Tot i reconèixer que s'haurien de prendre mesures com més aviat millor, ha afirmat que els tempos en l'administració a vegades són "complicats" i no es poden aplicar mesures d'un dia per l'altre.

El secretari de Salut Pública ha mencionat també la importància de tenir una baixa incidència del virus de cara a iniciar la campanya de vacunació per garantir uns bons resultats. Això permetria evitar situacions en què la vacuna podria no tenir efecte perquè la persona a la qual se subministra tingui el virus.

Segons Argimon, la immunitat de grup no s'assoliria fins a "finals d'any" i sempre que tot vagi bé, tot i que ha reconegut que aquesta previsió "es podria escurçar".

D'altra banda, ha respost que li sembla "molt bé" que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi obert la possibilitat d'endurir les mesures per al Nadal i ha assegurat que és el que s'hauria de fer a Catalunya. En tot cas, ha recomanat fer trobades "com més petites millor" i les mínimes possibles també, a l'aire lliure si pot ser.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19DesescaladaFases de la desescaladaSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut