Un nou llibre de Josep Pla amb textos que no es va atrevir a publicar

"Fer-se totes les il·lusions possibles i altres notes disperses" recull textos inèdits de Josep Pla, que ell va descartar per por a la censura

Actualitzat

Aquest dimecres es publica "Fer-se totes les il·lusions possibles i altres notes disperses". És un llibre que recull textos inèdits de Josep Pla, que ell va descartar per por a la censura. Tot un esdeveniment literari que mostra les diverses facetes de l'autor, i que té un to reflexiu sobre la situació política i sobre la seva pròpia obra.

Durant 25 anys, l'arxiu de la Fundació Josep Pla ha guardat uns manuscrits que amagaven una joia inèdita. Són els plecs d'on va sortir "Notes disperses", el dotzè volum de les Obres Completes de l'escriptor empordanès, que tenia previst fer-ne un segon llibre que no es va arribar a publicar mai.

 

 

L'expert Francesc Montero, investigador de la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona, ha estudiat durant més de dos anys els dos plecs, n'ha destriat les notes inèdites de les publicades i ha ordenat i unificat fragments escrits entre els anys 50 i 60.

"Eren textos escrits pensats per ser publicats i això fa que hi trobem literatura. Josep Pla havia projectat aquests textos per ser inclosos a l'obra completa. Per tant, són textos quasi del tot acabats, alguns fins i tot tenen marques de corrector."

 

 

Dels manuscrits en va sortir "Notes disperses", textos que van alimentar "Notes per a Sílvia" i "Notes del capvesprol", i ara, "Fer-se totes les il·lusions possibles". Un recull d'aforismes, assajos, retrats de personatges i reflexions íntimes, amb textos molt crítics que el mateix Pla i el seu editor Josep Vergés van descartar perquè creien que no superarien la censura, explica Montero.

 

"Per exemple hi ha una nota en la qual defineix Espanya com "un embassament de merda de proporcions fantàstiques" i acaba amb l'afirmació "les autoritats no son més que els inspectors del manteniment de la merda estable", referint-se al Règim. Òbviament, això era impensable publicar-ho i va acabar al calaix."

 

 

L'obra aporta "un coneixement nou de l'obra de Pla", diu Montero, un pla desconegut perquè no havia pogut publicar-se.

És el primer recull de textos de Pla pensats per ser publicats des de la seva mort, i un rellevant afegitó a la vastíssima obra de l'escriptor de Palafrugell.

Anar al contingut