Una milió de persones van sortir als carrers de les principals ciutats del país contra la corrupció (Reuters)
Una milió de persones van sortir als carrers de les principals ciutats del país contra la corrupció (Reuters)
Sao Paulo

Un nou escàndol de corrupció sacseja el Brasil

RedaccióActualitzat

Els brasilers encara no s'havien recuperat de l'impacte per l'escàndol de corrupció a Petrobras quan s'ha conegut un nou cas també de magnituds milionàries. Es tracta d'una estafa a la Caixa Econòmica Federal, el segon banc públic més gran del país.

La policia brasilera ha desarticulat aquest dimarts una xarxa acusada d'haver desviat l'equivalent a 31 milions de dòlars de l'entitat, fet que ha augmentat la pressió del segon mandat de la presidenta brasilera, Dilma Rouseff, sobre la corrupció. Segons la Policia Federal, amb la complicitat de gerents i funcionaris de la caixa i documents falsos, la banda obtenia en temps rècord préstecs de fins a 312.000 dòlars per adquirir habitatges que o bé costaven menys d'una desena part d'aquest valor o bé no existien.

La corrupció ha passat ja factura a Rouseff, que es troba en el seu nivell més baix des de que va assumir el poder, el 2011. El malestar és evident. Fa uns dies, més d'un milió de persones es van manifestar a diverses ciutats, Rio de Janeiro, Brasília, Recife, Belo Horizonte i Sao Paulo, contra la corrupció.

Aquesta operació coincideix amb el primer aniversari del "cas Petrobras", que va descobrir una complexa trama delictiva a la petrolera i de la qual formaven part empreses de la construcció, directius i polítics. Onze persones han estat condemnades i 82 més són jutjades per aquest cas, mentre que la Cort Suprema ha autoritzat a investigar 50 polítics amb condició d'aforats, entre els quals hi ha cinc exministres del govern de Rouseff.

L'escàndol ha fragmentat el Congrés brasiler, que podria dificultar l'aprovació d'un ajust fiscal que el govern ha presentat per poder equilibrar els comptes públics.

Anar al contingut