L'Aquila

Un nou balanç eleva a 235 els morts pel terratrèmol a L'Aquila

Un nou balanç oficial ha elevat el nombre de víctimes mortals fins a les 235, de les quals encara n'hi ha que no estan identificades. A més hi ha 190 desapareguts i es calcula que els ferits ronden els 1.500, i són 17.000 els damnificats, segons l'últim recompte oficial. Per la seva banda, el ciutadà espanyol desaparegut ha estat localitzat en un hospital de la zona, segons informa l'agència Europa Press, amb una cama trencada. Les feines de rescat centren tots els esforços a la zona devastada pel terratrèmol que aquest dilluns va sacsejar el centre d'Itàlia, unes feines que no s'han aturat malgrat la pluja i les rèpliques importants que s'estan succeint: fins a tres han tornat a provocar el pànic a la regió dels Abruços.

Actualitzat
Els serveis d'emergència italians han aconseguit rescatar amb vida un total de 150 persones, que havien quedat atrapades per la runa, segons s'ha detallat en una conferència de premsa a la ciutat de L'Aquila, que ha quedat devastada pel fort sisme. Fonts oficials xifren en 17 els cadàvers sense identificar i en una trentena els desapareguts, encara que mitjans italians eleven el nombre de persones desaparegudes a 250.

Troben en un hospital l'espanyol desaparegut

El ciutadà espanyol desaparegut al territori afectat pel terratrèmol ha estat localitzat en un hospital de la zona, segons informa l'agència de notícies Europa Press. L'home té una cama trencada.

El cònsol general d'Espanya a Nàpols, Luis Gómez Aranda, havia confirmat que entre els desapareguts hi havia un ciutadà espanyol i assegurava que "estem intentant ajuntar tota la informació que tenim per poder confirmar quina és la seva situació". Segons ha detallat, aquesta persona es trobava a la zona per motius personals i no estava inscrit al consolat espanyol. Els altres espanyols que eren a la ciutat de L'Aquila i els seus voltants en el moment del sisme ja han estat evacuats de la zona, entre els quals hi havia 23 estudiants Erasmus amb alguns amics i dos turistes.

Bombers, Protecció Civil, la Creu Roja i desenes de voluntaris busquen supervivents. Malgrat la pluja i malgrat el fred, els equips de salvament han regirat tota la nit entre la runa de L'Aquila per trobar supervivents del terratrèmol. Els equips de rescat treballen a mà, per no perjudicar els possibles supervivents que hi pot haver atrapats.

24 hores atrapada sota la runa

A mesura que passen les hores van disminuint les possibilitat de trobar supervivents sota la runa que ha deixat el terratrèmol, tot i això, els equips de rescat, que es van rellevant, tenen motius d'alegria. Han trobat, per exemple, Marta Valente, una noia de 24 anys que ha passat 23 hores atrapada. L'han trobat estesa al seu llit, protegida per una biga de ciment que havia caigut a 20 centímetres del seu cos, cosa que ha evitat que morís esclafada.

Les feines de rescat han estat molt complicades, però han valgut la pena. Els experts diuen que fins als quatre o cinc dies és possible que una persona es mantingui amb vida perquè en un col·lapse d'estructures sempre hi ha algun forat.

Tres
fortes rèpliques

Les rèpliques, més d'un centenar, no han parat de succeir-se des del terratrèmol. Tot i que la majoria han estat suaus en comparació amb la primera sacsejada, de 5,8 graus, n'hi ha hagut tres que han estès el pànic entre la població. L'última, aquest matí, ha arribat als 4,5 graus a l'escala de Richter.

Les altres dues s'han registrat aquesta matinada, de 4,8 graus i de 3,8 graus, en una mitja hora de diferència. Els tremolors s'han sentit a les ciutats de L'Aquila, Barreto i Scoppitto i en alguns moments ha dificultat les feines dels equips de rescat.

Segona prioritat: donar refugi

L'endemà del sisme que va sacsejar el centre d'Itàlia, es parla, també, de 17.000 persones que s'han quedat sense casa, xifra que suposa un de cada set habitants de la regió, però que s'ha rebaixat respecte de les 70.000 persones de què s'havia arribat a parlar. La segona prioritat de les autoritats italianes és donar refugi a aquests milers de persones damnificades.

Els afectats han perdut casa seva i s'han hagut de refugiar en campaments improvisats amb tendes de campanya a la rodalia de la ciutat. Les autoritats n'han habilitat milers, així com recintes i locals de tota mena. Qualsevol lloc és bo. I és que la gent que no ha perdut la casa té por de tornar-hi i també necessiten refugi. Molts han dormit al cotxe, un lloc que els sembla prou segur comparat amb un sostre.

Els tremolors els despertaven feia nits

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, ha declarat l'estat d'emergència nacional i s'ha desplaçat fins a la zona. També ha promès una ajuda immediata de 30 milions d'euros. "Hi fem tot el que és humanament possible", ha assegurat Berlusconi, que s'ha marcat un termini de dos anys per reconstruir L'Aquila i ha afirmat, a més, que demanaran ajuda a la Unió Europea.

L'anunci, però, no ha servit per fer callar les crítiques. I és que els veïns diuen que els tremolors de terra ja feia dies que els despertaven a les nits. També expliquen que hi havia qui preveia que l'activitat sísmica acabaria en un gran terratrèmol, però que, tot i això, Protecció Civil havia considerat normals els tremolors.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut