Barcelona

Un nen soldat que ha sortit del malson explica la seva experiència en un llibre

"Mai podré oblidar res del que va passar. Simplement, he après a viure amb els records". Aquestes paraules permeten fer-se una idea del que suposa ser un nen soldat i haver matat tanta gent que, senzillament, s'és incapaç de donar-ne una xifra. I això, després de veure com han matat la teva família i quedar-te sol, amb l'única empara de l'exèrcit. Un noi que va passar per aquesta traumàtica experiència ha presentat un llibre a Barcelona en què explica situacions tan reals com esgarrifoses. Creu que per ajudar els nens soldat cal que el món en prengui consciència i això és el que pretén amb el seu llibre.

Actualitzat

Ishmael Beah fa molts anys que viu als Estats Units, però no oblida el seu passat a Sierra Leone, el país on va néixer. Li van matar la família quan tenia només 12 anys i va passar molts mesos fugint dels rebels per la selva, fins que va buscar protecció en una base militar. Però l'exèrcit el va convertir en nen soldat. Només tenia 13 anys.

Convertir-se en sicari és un procés: "Penso que la primera vegada és la més difícil perquè és quan les teves facultats encara estan intactes. Encara no estàs greument traumatitzat, no estàs drogat, la violència no és encara una part de la teva vida, de manera que les reaccions emocionals estan intactes i experimentes un gran malestar a tot el cos". Segons diu, ho acabes "suportant" gràcies a la combinació de drogues, des de la marihuana, l'alcohol i les amfetamines fins a una barreja explosiva de pólvora amb cocaïna i heroïna.

"Aquestes coses et donen una gran energia. No tens por de la mort, no penses que pots morir; simplement, fas el que et diuen, fan que matar sigui molt fàcil. No tens cap reacció emocional, deixes de tenir sentiments. Les drogues es converteixen en la manera de funcionar en aquesta bogeria."

L'Unicef el va rescatar i el va posar en un programa de rehabilitació. Des de fa anys, intenta conscienciar els governs que s'ha d'actuar i que la rehabilitació és difícil i llarga, però també possible. "Si aquests nens no es rescaten, se'ls ajuda, se'ls rehabilita i se'ls converteix en membres actius de la seva societat, ens agradi o no, es convertiran en adults en les seves societats i, segurament, es convertiran en els líders dels seus països i no tindran cap ètica ni moral."

Ara, Ishmael ha recollit la seva dura experiència en un llibre. L'experiència d'haver estat un nen soldat fa que tingui insomni i malsons, però també l'impulsa a lluitar perquè cap altre nen no hagi de passar pel mateix que va viure ell.

Anar al contingut