Un nen s'ofega en el temps que escrivim un missatge de mòbil

RedaccióActualitzat

Quan està a punt d'acabar-se la temporada de bany, és moment de fer balanç.

Aquest 2018 s'han ofegat 31 persones en platges i piscines de Catalunya. Són dades de la Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme fins al 31 d'agost. La majoria de persones mortes es concentren en els mesos d'estiu: al juliol, en van ser 12, i a l'agost, 9.

En el cas dels nens, la primera causa és una mala vigilància per part dels adults responsables, que sovint es distreuen amb el telèfon mòbil.

 

 

Un nen es pot ofegar en 20 segons

La hissada de bandera indica la presència del socorrista. La majoria de platges de Catalunya estan vigilades durant la temporada d'estiu, però això no elimina totalment el risc. I els socorristes alerten que en el cas dels nens falla en molts casos la supervisió dels adults i assenyalen un culpable: les distraccions a causa dels telèfons mòbils, com explica Ramsès Martí, especialista en seguretat aquàtica:

"Els socorristes són els primers que detecten com els infants estan sols i quan cerques el cuidador, el pare o la mare, veus que estan mirant el mòbil. I hem de pensar que no requereix gaire estona, el nen s'ofega en 20 segons o menys. El que triguem a escriure un missatge de text. Per tant, l'atenció ha de ser constant. Si estàs amb els infants, oblida't del mòbil."

Els mateixos pares i mares reconeixen que sovint es distreuen.

 

 

La majoria d'ofegats, persones grans

La majoria d'ofegaments, però, són de persones grans. Només durant els mesos de juliol i agost hi ha hagut una vintena d'ofegaments en platges i piscines de Catalunya. És una xifra que es manté durant els anys i que costa molt reduir.

Frederic Tortosa, vicepresident de la Federació Catalana de Salvament i Socorrisme, apunta que el fet de saber nedar ajudaria a reduir els accidents a l'aigua.

"Si tothom sabés nedar, aquesta xifra es reduiria. Per tant, una solució ja la tenim: ensenyem a nedar. Quan? Com més aviat millor. I una altra cosa seria la identificació dels riscos que hi ha associats."

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut