Els dos petits van morir després d'un trasplantament de fetge urgent
Els dos petits van morir després d'un trasplantament de fetge urgent (Pixabay)

Un nen de 6 anys i un nadó de 15 mesos, morts per l'hepatitis infantil desconeguda

Són els dos primers casos de morts per aquesta malaltia, que va començar propiciada pel confinament

RedaccióActualitzat

Un nen de 6 anys de Múrcia i un nadó de 15 mesos d'Andalusia són les primeres víctimes mortals notificades per Sanitat de l'hepatitis infantil d'origen desconegut.

Els dos han mort després de no poder superar un trasplantament de fetge.

El nen de 6 anys va tenir els primers símptomes el 2 de juliol. Setze dies més tard va ser traslladat a un hospital de Madrid en situació greu. Tenia un edema cerebral i necessitava un trasplantament de fetge. L'hi van fer el 29 de juliol, però va morir 24 hores després de ser trasplantat.

La segona víctima, el nadó de 15 mesos, va ingressar a finals de juny amb un quadre de gastroenteritis aguda. Li van fer un trasplantament hepàtic urgent, però també va morir en les 24 hores següents.

A Catalunya hi ha 9 casos detectats d'aquesta malaltia. A Espanya en són 46. Tots tenen entre 0 i 16 anys i més del 60% són nenes, segons les dades de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica que lidera el Ministeri de Sanitat.

Hi ha casos en deu comunitats autònomes i no tenen relació epidemiològica entre ells. De fet, aquesta hepatitis és d'origen desconegut perquè no s'ha detectat cap dels virus que, habitualment, la causen.

També se n'han detectat quatre casos a les Balears.


Quins símptomes tenen

Entre els casos de què es disposa d'informació sobre els símptomes, els notificats amb més freqüència han estat malestar (26 casos, 65%), vòmits (26 casos, 59%), febre (23 casos, 58%) i dolor abdominal (21 casos, 50%).

També hi ha hagut 20 casos que han notificat icterícia (50%), diarrea en 12 casos (29%), símptomes respiratoris en 10 casos (25%) i picor en 9 casos (23%).

Com a mesura preventiva, el Ministeri de Sanitat aconsella rentar-se freqüentment les mans, tapar-se amb la part interior del colze quan es té tos i fer servir mocadors d'un sol ús. També recomana consultar amb pediatria si el menor té símptomes que s'agreugen en pocs dies.


Investigació per saber què la causa

Al Centre Nacional de Microbiologia (CNM) de l'Institut de Salut Carlos III ha fet diverses proves per identificar l'origen de la malaltia.

S'han detectat 7 casos positius pel virus de l'herpes i 10 dels 21 analitzats han donat positiu per adenovirus. Aquest tipus de virus molt comú en els infants és el principal sospitós d'estar darrere d'aquests casos.

Sanitat fa una crida a la calma. Els casos detectats no suposen un augment respecte als casos d'hepatitis greu d'origen no conegut en els últims cinc anys.

En l'àmbit internacional, fins al 28 de juliol s'han notificat a Europa 507 casos a 21 països, 273 al Regne Unit, Àustria (6), Bèlgica (14), Bulgària (1), Xipre (2), Dinamarca (8), França (9), Grècia (12), Irlanda (24), Israel (5), Itàlia (36), Letònia (1), Luxemburg (1), Països Baixos (15), Noruega (6), Polònia (15), Portugal (20), Moldàvia (1), Sèrbia (1) i Suècia (12).

Fora d'Europa s'han detectat casos especialment a Amèrica (487 casos), la majoria als Estats Units (354 casos).

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut