Otis Taylor, durant un concert a Polònia, l'any 2013 (Wikimedia Commons/Piotr Drabik)
Otis Taylor, durant un concert a Polònia, l'any 2013 (Wikimedia Commons/Piotr Drabik)
Denver

Un músic es gradua a l'institut 57 anys després que l'expulsessin per dur els cabells llargs

Amb 74 anys, el músic de blues Otis Taylor ha rebut el diploma de l'institut d'on el van expulsar fa gairebé sis dècades per dur un pentinat com el de James Brown

RedaccióActualitzat

"O et talles els cabells o marxes". Quan faltaven dos mesos per a la cerimònia de graduació al Manual High School de Denver, a Otis Taylor li van plantejar aquest ultimàtum.

Era el 1966 i Taylor tenia 17 anys i portava un pentinat a l'estil afro, que imitava el de James Brown. "Vaig marxar", ha explicat Taylor en una entrevista a la cadena CBS.

Sense el títol de l'institut, Taylor se'n va anar a Califòrnia, on va començar una carrera que el va convertir en un reconegut músic de blues, amb una quinzena de discos editats.

Ha viatjat per tot el món, però fa uns dies tornava al Manual High School: 57 anys després, finalment Otis Taylor ha pogut rebre el reconeixement pendent. En una cerimònia al Manuel High School en què va sonar el clàssic himne de graduació "Pomp and circumstance", el músic va recollir el títol de l'institut.


"Avui és un dia en què rectifiquem els errors del passat", va dir durant l'acte el vicepresident del consell escolar de Denver, Auon'tai Anderson, que va afegir que estava convençut que "el que li va passar a l'Otis entre d'altres no tornarà a passar a l'estat de Colorado".


Un reconegut músic de blues

Otis Taylor toca el banjo, la guitarra, el baix, la mandolina i l'harmònica. És un prestigiós músic de blues, que des de l'any 2019 forma part del Hall of Fame de la Música de Colorado.

Entre les seves peces més conegudes hi ha "Ten million slaves", "Nasty letter", "Talking about it blues" o "My soul's in Louisiana".


Ha estat inclòs en l'exposició inaugural del Museu Smithsonian sobre Història i Cultura Afroamericana i també al Museu Afroamericà de Música a Memphis i al Museu Nacional de Blues a Saint Louis.

L'any 2000 va guanyar una beca del Sundance Composers Lab i diverses cançons seves han aparegut en sèries i pel·lícules:


Una foto a la vitrina de l'institut

El músic ha explicat al diari The Denver Gazette que, durant tots aquests anys, no ha tingut "gens de rancúnia" pels fets. I que, en realitat, quan el van expulsar va estar content per no haver d'anar més a l'institut.

L'origen d'aquesta història de desgreuge cal buscar-lo en una fotografia de fa pocs anys. Tal com explica el diari de Colorado, a la imatge s'hi veia la vitrina de l'institut amb imatges dels estudiants més cèlebres que havia tingut el centre.

Façana del Manual High School de Denver
Façana del Manual High School de Denver (Google Street View)

Entre els Thunderbolts (com s'anomena els estudiants del Manual High School de Denver, pels noms dels equips de bàsquet i futbol americà de l'institut) més famosos hi havia, és clar, Otis Taylor.

El fotògraf Evan Semón va trucar al músic per explicar-li que havia vist una fotografia seva a la vitrina del Manual High School, però Taylor va reaccionar amb sorpresa:

"Evan, tenen una foto meva a la vitrina, però no em vaig graduar, em van fer fora per dur els cabells llargs"

Així ho ha explicat ell mateix al diari:


Semón es va posar en contacte amb Auon'tai Anderson per explicar-li la història.

L'any 2020, Colorado va aprovar l'anomenada Crown Act, que prohibeix qualsevol discriminació a causa del pentinat, que van patir durant anys centenars d'estudiants, majoritàriament afroamericans.

I el consell escolar de la ciutat va decidir atorgar el títol a Taylor, gairebé sis dècades més tard del que li tocava.

La imatge de Taylor amb el birret de graduat al cap ha sortit a mitjans de comunicació d'arreu del món.

Enmig del rebombori mediàtic, una reportera de la CBS News Colorado va preguntar a Taylor si es penedia de no haver-se tallat els cabells fa 57 anys. La seva resposta va ser: "Els meus fills han anat a la universitat, la meva dona m'estima i fa 37 anys que estem casats. De què m'he de penedir?"

Taylor i la seva banda, durant un concert l'any 2012 a Estocolm
Taylor i la seva banda, durant un concert l'any 2012 a Estocolm (Wikimedia Commons/Bengt Nyman)
ARXIVAT A:
Educació Estats UnitsMúsica
Anar al contingut